Jump to content

Vitaminhiány, de a Parkinson-kór kezdeti jele is lehet a kóros fáradtság

2023. 06. 05. 12:03

Mikor beszélünk kóros fáradtságról? Milyen betegségek húzódhatnak a hátterében? Milyen vizsgálatot érdemes elvégeztetnünk? Ezekre a kérdésekre adott választ a Duna Család-barát című műsorának egyik szakértője, Sátori Mária neurológus.

Kóros fáradtságról akkor beszélhetünk, amikor az ember már reggel úgy érzi, hogy nincs fizikai ereje, hogy pár lépést sem tud megtenni. Előfordulhat olyan is, hogy napközben alakul ki olyan érzése, hogy nem bírja megmozdítani a végtagjait. Mindennek pedig nincs kifejezett indoka, tehát nem húzódik mögötte stresszhelyzet, vagy nem hajtotta túl magát az ember – ismertette a kóros fáradtság tüneteit Sátori Mária a Duna délelőtti magazinműsorában. A Család-barát szakértője hangsúlyozta, mindennek lehet pszichés oka, de szervi betegség is húzódhat mögötte.

„Nem minden fáradtság kóros, amikor viszont már a mindennapi tevékenységeink elvégzését akadályozza, érdemes egy laborvizsgálatot elvégeztetni, ami egyébként évente egyszer mindenkinek ajánlott. Ez megmutathat olyan betegségeket, amelyek okozhatják a kóros fáradtságot. Ilyen lehet a vérszegénység, vitaminhiány, pajzsmirigy-alulműködés, vagy magas vércukorszint. Van néhány neurológiai betegség is, amelynek első tünete lehet a kóros fáradékonyság, ilyen a Parkinson-kór, amely gyakran kezdődik úgy, hogy lelassul az ember és nehézkesen tudja csak elvégezni teendőit” – részletezte a műsorban a neurológus.

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)