Jump to content

Aludj vaksötétben, ez az egészséges pihenés útja

2024. 10. 16. 09:11

Egy gombostűfejnyi fény elég ahhoz, hogy megzavarja az alvásunkat. Az alvás alapvetően a vaksötéthez kötött életfolyamat — nyilatkozta Hermánné Fogarassy Éva a hirado.hu-nak. Az alvásterapeuta hozzátette: a megfelelő, pihentető alvás nemcsak a jó életmód alapja, hanem a modern városi élet egyik legnagyobb kihívása is.

Az alvás egy folyamat, amely nem akkor kezdődik, amikor elalszunk, hanem már másfél-két órával előtte. Az ember életmódját a nap járása szerint tervezi, ami a világosban és a sötétben zajló életfolyamatra osztható fel. Ezt nevezzük cirkadián ritmusnak. Az alvási fázisunkra sok minden hatással van, de a modern ember legnagyobb ellensége a fényszennyezés.

„Minden mesterséges fénynek óriási a kék fény tartama. Ha kék fényt látunk, akkor »on« állapotba kapcsolódik a biológiai óránk, és amint eltűnik a látóterünkből, akkor azok a hormonális és idegi folyamatok indulnak meg, amelyek alváshoz vezetnek” — tette hozzá az alvásterapeuta. 

Egészen kevés kék fény is hatást gyakorol a biológiai óránkra, ami a pihentető alvást akadályozza. A cirkadián ritmusnak a megzavarása pedig az alvászavarhoz vezet.

„A hosszú távú alvászavar rengeteg neurológiai betegség kialakulásában szerepet játszik, például hatással van a rák kialakulására vagy az immunrendszer működésre, de számos tanulmány kimutatta, hogy az Alzheimer-kór kockázatát is erősen megnöveli”

– emelte ki Hermánné Fogarassy Éva.

Mivel a fényszennyezés hatással van a cirkadián ritmusra, nagyobb eséllyel alakul ki az Alzheimer-kór a fiatalok körében, akik erősebben ki vannak téve az erős fényhatásoknak.

„Sokakat szorongással tölt el a vaksötétben alvás, így azt javaslom, hogy az emberek vegyenek fel egyszerű szemmaszkot elalváshoz, mivel ez olyan az idegrendszernek, mintha teljes sötétségben aludnának” — javasolta a szakember a probléma csökkentésére.

Mivel az alvás folyamata korábban elindul, ajánlott az esti órához közeledve kékfény-szűrős szemüveget viselni. Az elektrotechnika fejlődésével nagyon sok kék fényű eszközt használunk a mindennapokban, ami késlelteti a biológiai folyamatok működésbe lépését, amelyek szükségesek az egészséges alváshoz. Ezt a káros hatást csökkenthetjük, ha eszközeinket (tévé, számítógép, telefon) kékfény-szűrővel használjuk.

A gyerekek gyakran nem mernek sötétben aludni, és csak valamilyen fényforrás mellett érzik magukat biztonságban.

A szülőknek ajánlani szoktam, hogy használjanak olyan speciális égőket, amiknek nincsen kék fény tartalma, vagy kapcsoljanak be egy olyan monitort, amire rá tudják tenni a kékfény-szűrőt, így nem zavarják meg a gyerekek cirkadián ritmusát” — tanácsolta a szakértő, hozzátéve, hogy az egészséges emberi szervezet egyik alappillére a megfelelő táplálkozás és testmozgás mellett a pihentető és tudatos alvás, amelyet a modern embernek újra el kell sajátítania.

Hatalmas előrelépést érhetünk el, ha a vacsorát elalvás előtt két-három órával fogyasztjuk el, és kevesebb adagot eszünk, illetve ha a lefekvésnek fix időpontot jelölünk ki.

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)