Jump to content

A hét leggyakoribb hiba, amit elkövetünk – a konyhától a gyereknevelésig

2024. 10. 17. 10:24

Szakértők szerint mindennapi tevékenységeink során követünk el aprónak tűnő, ám jelentős hibákat, melyek hosszú távon problémákhoz vezethetnek. Legyen az a kiskutyák nevelése, amikor a túlzott játék rossz szokásokat alakíthat ki, vagy a túl intenzív edzés kezdőként.

The Guardian szedte össze különböző szakemberek: dadus, bőrgyógyász, virágkötő és mások véleményét arról, hogy mit csinálunk rosszul, és hogyan javítsuk ki hibáinkat.

Hiba a túl sok játék a kölyökkutyával

Többen elkövetik azt a hibát, hogy túl sokat játszanak, és így elmulasztják megtanítani a kölyökkutyákat a lenyugvásra. Úgy gondolhatjuk, állandóan játszanunk kell az új kis kedvenccel, de ez azt eredményezi, hogy a kutya folyamatosan aktív marad. Ez később viselkedési problémákhoz vezethet. „Fontos, hogy időt szánjunk arra, hogy a kutyát megtanítsuk nyugodtan sétálni a pórázon, és otthon is pihenni. Ha nem vagyunk biztosak a módszerekben, érdemes elgondolkodnunk a kutyaiskolán” – hívja fel a figyelmet Ben Marsh kutyakiképző.

Célszerű a sebek kiszáradásának megakadályozása

A sebek – akár műtéti, akár sérülések – gyorsabban gyógyulnak nedves környezetben. Ez csökkentheti a varasodás kialakulását. „Ahhoz, hogy a seb nedves maradjon, mossuk meg a területet szappanos vízzel, majd finoman szárítsuk meg. Majd kenjünk rá egy vékony réteg vazelint, és kötözzük be, amit naponta cseréljünk” – tanácsolja Ellie Rashid bőrgyógyász.

Hiba a vegyes üzenetek küldése a gyereknek

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a szülők reflexből mondanak nemet egy gyermek kérésére, majd amikor a gyerek sírni kezd, megváltoztatják véleményüket és engednek. Ez összezavarja őt, és kialakíthatja a fejében azt, hogy sírással elérheti a célját. Ha a gyermek kér valamit, gondoljuk át, hogy van-e mód arra, hogy valahogyan mégis igent mondjunk. Például mondhatjuk: „Ez egy nagyszerű ötlet, mindenképpen megcsináljuk, de előbb ezt kell elvégeznünk.”  Így, ha valamikor tényleg nemet kell mondani, a gyerek sokkal könnyebben elfogadja majd – mondja Louenna Hood dadus.

Kezdőként sokat árthat az intenzív edzés

Az utóbbi időben egyre nagyobb a felhajtás a félmaratonok és különböző futóesemények körül, ezért sok kezdő futó, anélkül, hogy korábban futott volna, azonnal szigorú edzéstervet kezd el követni. Gyakran izmaik, ízületeik és ínszalagjaik nincsenek hozzászokva az ilyen terheléshez, így hamar megsérülhetnek. Ilyenkor sokan fájdalommal is futnak tovább, ami csak súlyosbítja a sérülést.

Fontos az óvatos kezdés: hetente legfeljebb háromszor fussunk, és ne egymást követő napokon, fontos egy jó pár futócipő. Érdemes elemzést készíteni egy szaküzletben a járásunkról, mert sokan nem a lábukhoz illő cipőben futnak. Hallgassunk a testünkre: ha fájdalmat érzünk, érdemes gyógytornászhoz fordulni, vagy több pihenőnapot tartani” –  tanácsolja Hollie Makell gyógytornász.

Gondoljunk a személyes stílusunkra!

A ruhákat gyakran úgy tervezik, hogy vonzók legyenek, ezért sokan olyan darabokat vásárolnak, amelyek tetszenek nekik, de valójában nem illenek az életmódjukhoz, a meglévő ruhatárjukhoz vagy a valódi ízlésükhöz. Ehelyett Alexandra Fullerton divattanácsadó a három szó módszert ajánlja: válassz három szót, amelyek meghatározzák a stílusodat – például francia, bohém és kényelmes –, majd emlékeztesd magad ezekre, amikor vásárolsz, és kerüld azokat a darabokat, amelyek legalább egyhez nem illenek. Olyan ruhákat vásárolj, amelyeket sokszor fogsz viselni, és amelyek megfelelnek a mindennapi életednek, ahelyett hogy egy elegáns koktélruhát vennél „arra az esetre, ha”.

Sót az édeshez

Mára megszoktuk, hogy a sós ételekhez fűszereket adunk, és teljesen természetesnek tartjuk, hogy sót teszünk a tészta főzővízébe. Azonban sütéskor sokan tartanak a só használatától, mert nem akarják, hogy a kekszek vagy sütemények sós ízűek legyenek. „Szerintem fontos emlékezni arra, hogy a só arra szolgál, hogy az alapanyagok még jobban kiadják a saját ízüket” – mondja Nicola Lamb pék.

Vágott virágok a konyhában

A gyümölcsök és zöldségek etilént termelnek, ami felgyorsíthatja a virágok érését és öregedését, ezért a konyhában sokkal rövidebb ideig maradnak életben. „Ha mindenképpen szeretnénk vágott virágot a konyhánkban, válasszunk tulipánt, boglárkát vagy szarkalábot, ezek jobban bírják a környezetet” – tanácsolja Milli Proust virágkötő.

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)