Mi az anti-aging étrend?
Az anti-aging étrend egy olyan tápanyagokban gazdag táplálkozási mód, amely teljes értékű ételeken alpszik. Az ideálisan kialakított anti-aging étrend támogatja az egészséges bőrt, javítja a kognitív funkciókat, és segít az életkorral összefüggő betegségek megelőzésében, mint például a szívbetegségek és a cukorbetegség.
“Az anti-aging étkezés nem kifejezetten a korlátozásokon alapszik - természetesen vannak nem javallott élelmiszerek - hanem inkább arra teszi a hangsúlyt, hogy azokat a természetes, magas rosttartalmú ételeket, sovány fehérjéket és antioxidánsokat, zsírsavakat megkapja a szervezet, amikre nagy szüksége van” - mondja Szijgyártó István, a Fitein termékfejlesztője.
Így kezdj neki az anti-aging étkezésnek az őszi időszakban
Az anti-aging étrend elkezdése nem igényel drasztikus változtatásokat az étkezési szokásokban, inkább arra ösztönöz, hogy többet együnk bizonyos dolgokból. Így még a pörgős őszi időszakban is nekiállhatsz, hiszen itt nem a lemondásoké a fő fókusz, hanem a vitalitásodat és produktivitásodat előrevivő, “okos cserékről”. Íme néhány egyszerű tipp:
-
Több gyümölcs és zöldség: Minden étkezésnél a tányér felét tegyük színessé különféle gyümölcsökkel és zöldségekkel. Antioxidánsokban gazdag ételek, például a bogyós gyümölcsök, a zöldségek küzdenek az oxidatív stressz ellen, amely az öregedés egyik fő tényezője. Ezek az ételek megvédik a bőrt és a sejteket a károsodástól, miközben elősegítik a rugalmasságot és a támogatják az agy kognitív funkcióit. Az őszi időszak egyik sztárja a sütőtök. Nem csupán ízletes, és számtalan finomság készíthető belőle, hanem magas a c-vitamin és a beta-carotin tartalma, amitől szuper anti-inflammatory hatású zöldség.
-
Teljes kiőrlésű gabonák a finomítottak helyett: A fehér rizs és kenyér helyett válasszuk a quinoát és a barna rizst.
-
Figyeljünk oda az Omega-3 zsírsavakra: Fogyasszunk zsíros halakat vagy növényi alapú omega-3-forrásokat, például olíva olaj, avókádó, lenmag. Az ősz beköszöntével a dió is előtérbe kerül, így Omega-3 beviteledet diós finomságokkal is növelheted. Például megszórhatod vele reggeli Fitein rostpudingodat, és már adtál is egy extra egészséglöketet a napnak!
-
Nassoljunk okosan: Cseréljük le a feldolgozott nassolnivalókat diófélékre, magvakra vagy gyümölcsökre az egészségesebb választás érdekében vagy válasszunk hozzáadott cukortól mentes, egészséges alternatívát.
-
Kerüljük a finomított cukrot és a feldolgozott ételeket: Csökkentsük a cukros nassolnivalókat és feldolgozott ételeket, mivel ezek fokozhatják a gyulladást és felgyorsíthatják az öregedési folyamatot, arról nem is beszélni, hogy szabotálják a szervezetedet a kollagén természetes termelődésében.
-
Növeljük a rostfogyasztásodat bélflórád egészsége érdekében: Kutatások szerint a rostban gazdag ételek, mint a quinoa, a zab és a zöldségek létfontosságúak az emésztés, a vércukorszint szabályozása és a gyulladások csökkentése szempontjából. Az Otago-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy a magas rosttartalmú étrend hosszabb élettartammal és a krónikus betegségek alacsonyabb kockázatával jár.
-
Több víz(!!!): Sokat halljuk, igen, azonban kulcsfontosságú: A hidratálásnak komoly szerepe van a fiatalos megjelenés fenntartásában. A víz és az egészséges hidratáló alternatívák, mint például a gyógynövényteák, segítenek eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből, így a bőr rugalmas és egészséges marad. Az őszi idényben erre fokozottan érdemes figyelni, hiszen ahogy lehűl a levegő, ösztönösen megfeledkezünk az ivásról, pedig ilyenkor is nagyon fontos.
Több, mint csupán a megjelenés
Az anti-aging étrend nemcsak a bőr egészségét javítja – erősíti a szívet, javítja az agyműködést és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát is. Az anti-aging étrend és életstílus nem csupán receptek és étrend-tervek sokasága, hanem egy szemléletmód, vagy nevezhetjük az önszeretet egyik formájának is, mi szerint odafigyelünk testünk igényeire, és megadjuk számára azokat a dolgokat, amikre szüksége van ahhoz, hogy minél élettelibb mindennapokat élhessünk.