Jump to content

Ez már nem játék! 7 dolog, amit nem tudtál az égésbalesetekről

2018. 04. 16. 11:40

Évente 3000 égett gyermek kerül kórházunkba, most elmondjuk, mit tehetsz, hogy ezt elkerüld. Mert egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj. Szülőknek kötelező elolvasni, másoknak erősen ajánlott! (X)

Az égési sérülés az egyik legfájdalmasabb és a szülők számára sokszor legijesztőbb gyermekbalesetek közé tartozik. Mit tehetsz, hogy elkerüld?

1. Az 1 és 3 év közötti gyermekekkel történik leggyakrabban baj. Asztalon felejtett forró tea, könnyen elérhető nyeles serpenyő, grillezéskor magára hagyott faszén, fürdéskor forró víz, ott hagyott égő gyertya, egy kis figyelmetlenség, és hamar maradandó sérülést szenvednek a kicsik.

2. A gyermek és felnőttkori égési sérülések között jelentős különbség, hogy a gyermekek bőrének szerkezete eltérő, vékonyabb és nagyobb a testfelszín testtömeg arányuk, így ugyanaz a behatás súlyosabb sérüléseket eredményezhet az apróságoknál.

3. Új őrület a kamaszok között, hogy vonatra másznak szelfizni, s a magasfeszültség okozta égés testük 60-70%-át károsítja. A magasfeszültség borzasztó veszélyes akkor is, ha nem érsz hozzá! Ezt tanítsd meg gyerekednek, ismerőseidnek!

4. Ha megtörtént a baj, Ha megtörtént a baj, a legfontosabb, hogy először a helyszínt tegyük biztonságossá, a saját magunk veszélyeztetése nélkül: a gyermeket távolítsuk el a sérülésforrástól (oltsuk el a tüzet, kapcsoljuk le a biztosítékot…). Értesítsük a mentőszolgálatot. Ők eldöntik, hogy a sérülés mechanizmusa és kiterjedése alapján a gyermeket szükséges-e égési centrumba szállítani, illetve milyen első ellátást igényel.

5. A baleset jellege alapján azt mondhatjuk, hogy a napégések általában felületesek, azonban forró folyadékok és zsiradékok, elektromos égések, lángégések esetén mélyebb sérülésekre számíthatunk.

6. A sérült területről minden ruhát, ékszert távolítsunk el és szobahőmérsekletű folyó vízzel hűtsük a beteget 5-20 percig. Minél felületesebb egy égés, annál fájdalmasabb, így az azonnali fájdalomcsillapítás kiemelkedő jelentőségű.

7. Te is segíthetsz, hogy az égett gyermekek minél jobb körülmények között gyógyulhassanak. A Bethesda Kórház Alapítvány ezért dolgozik: felvilágosító előadásokkal, új orvostechnikai eszközök beszerzésével, az égett gyermekek szüleinek minél komfortosabb elhelyezésével. Te mit tehetsz? Ne hagyd veszni adód 1%-át, rendelkezz róla még ma levélben vagy ügyfélkapun Alapítványunk javára: Bethesda Kórház Alapítvány | 1% ADÓSZÁM: 18042539-1-42

Neked egy kattintás, nekik az élet! Ez már nem játék!

(Forrás: Szerkesztőség)