Jump to content

Gyermekkorban megalapozzuk gyermekünk egészségét

2018. 12. 04. 19:00

Gyermekként hányszor szóltak ránk szüleink, nagyszüleink, nevelőink, hogy együnk egészséges ételt, csak azt követhette némi édesség. Szülőként ugyanezt tesszük gyermekeinkkel, hiszen ép fiatalt szeretnénk kiengedni kezeink közül.

A gyermekkor a gyerekek számára tele van játékkal, hiszen fő tevékenységük eleinte a játszás. A játék során megismerik a környezetüket, megtanulnak benne élni, jól élni. Folyamatosan tanulnak, megismernek, felismernek. A gyerekek ebben az időszakában nemcsak játszanak, hanem azáltal tanulnak és tapasztalnak, de a gyerekkor az, ami az egészségüket is megalapozza. Sőt mi több, a gyerekek megfelelő nevelésével nemcsak az ő generációjuk hozzáállását alapozzuk meg, hanem az hatással van a következőkre is. 

Az egészség megőrzése nagyon fontos abban a korban, amikor a kész élelmiszerek olyan könnyen elérhetők, amikor a túlsúlyos gyerekek száma egyre nő. Az egészségtudatos életmódnak már a szülőktől erednie kell ahhoz, hogy gyermekünk egészségtudata a normális élet részét képezze. A gyerekkor minden egyes szakasza hatással van a következőre. Ahogy a pozitív hatások egészségesebbé teszik a gyerekeket, úgy a negatív hatások rombolnak. Méghozzá az egészségre és a külalakra is nagy hatással vannak.

A gyermek egészsége már magzati korban veszélyben lehet, ha a várandós nő nem figyel oda magára. Sőt ennél még távolabbra kell mennünk, ugyanis a fogantatás előtti időben a szülők egészségi állapota ugyanúgy befolyásolja a magzat állapotát. A káros szokások tudatos elhagyásával, az egészséges táplálkozással segíteni lehet a fogantatást, és a magzat egészséges fejlődését is, amely a baba születés utáni fejlődésére is hatással lehet.

Az egészségtudatos táplálkozás, a mozgás ellenére is áteshetnek a gyerekek fertőző betegségeken, amelynek fő oka a közösségben való gyors fertőzés miatt következhet be. A legtöbb gyerkőc esetében ezek a betegségek könnyebben gyógyíthatók, ám a legyengült immunrendszerű gyerekek esetében akár szövődmények is felléphetnek.

A gyermekek környezete nagy hatással van személyiségfejlődésükre és egészségükre is. A szülői minta befolyásolhatja a gyermek későbbi egészséghez való hozzáállását. Ezért szükséges a káros szenvedélyek elhagyása, a mozgás beiktatása mellett az egészséges táplálkozásra ügyelni.

A serdülőkor nemcsak a fiatalra van hatással, hanem a környezetére is. Egy újabb korszak, amikor a gyerekek még inkább fel szeretnék fedezni a világot, és ebbe olyan dolgok is beletartozhatnak, amelyek tiltottak, vagy károsak. Az alkohol, a cigaretta, a drog kipróbálása, használata a szülők rémálma.

Az egészség összetevői tehát több területen megtalálhatók, de szervesen hozzátartozik a lélek épsége is. A testi egészség csak akkor tartható fent, ha a lélek is rendben van. A testi és lelki egészség biztosításával lehet boldog, vidám a gyermekünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)