Jump to content

Gyermekszíveket gyógyítunk!

2019. 04. 08. 07:00

Magyarországon minden századik gyermek szívhibával születik. Az egyre javuló terhesgondozás ellenére mind a mai napig sok szülőpár csak akkor szembesül kisbabájuk súlyos betegségével, amikor először fordulnak orvoshoz azzal, hogy gyermekük elkékül, vagy fáradékonnyá válik, levegő után kapkod, elszürkül, nem eszik, nem fejlődik. (X)

 
Dr. Lozsádi Károly, gyermekszívsebész professzor, aki munkája során nap mint nap szívbeteg gyermekeket operált és összetört szívű szülőknek adta vissza a reményt, már az 1980-as évek elején felismerte, hogy igazán jól gyógyítani csak úgy lehetne őket, ha egy magyarországi centrumban gyűlne össze a gyermekkardiológus, gyermekszívsebész, gyermekszívsebészeti aneszteziológus és intenzív terápiás orvoscsapat. Ők, a megfelelő diagnosztikai és terápiás háttérrel ellátva, megfelelő képzések révén új, magasabb szintre emelhetnék a veleszületett szívbetegségek ellátását Magyarországon. Amikor a professzor urat kinevezték az Országos Kardiológiai Intézet élére főigazgatónak, lehetősége nyílt, hogy valóra váltsa álmát. Megépült és 1999-ben megnyitotta kapuit a Gyermekszív Központ, Magyarország legmagasabb szintű gyermek szívbeteg ellátó egysége. Azóta bőven 10 000 feletti gyermekszívműtét, sok ezer szívkatéteres beavatkozás történt az új központban és olyan terápiás lehetőségek nyíltak meg és váltak sikeressé az elmúlt években, mint a gyermekkori műszív kezelés és a gyermek szívtranszplantáció. Legalább ilyen fontos nekünk, akik a centrumban dolgozhatunk, hogy évről-évre rengeteg pozitív visszajelzést kapunk az itt kezelt gyerekek családjaitól, akik visszakapták a reményt.  
 

Professzor úr, amikor a külföldi központokat járta, nem csak szakmai műfogásokat sajátított el, de azt is megfigyelte, hogy egy csak állami finanszírozású kórház sosem tudja az egészségügyben elérhető legmagasabb színvonalat nyújtani, mindig is forráshiánnyal fog küzdeni. Szükség van a magánemberek segítségére is, akik összefogva elő tudják teremteni azt az extra támogatást, ami ahhoz kell, hogy egy kórház ne jó legyen, hanem a legjobbá válhasson. Ez lebegett a szeme előtt, amikor 1991-ben létrehozta "A Szívbeteg Gyermekek Védelmében" alapítványt.

Az alapítvány kuratóriuma a Gyermekszív Központ munkatársaiból, orvosokból, főnővérekből és érintett szülőkből áll össze. Ez teszi lehetővé, hogy pontosan lássuk, mi kell a kórháznak, mi kell a szülőknek, hogyan tudjuk legjobban csökkenteni a fájdalmat és a szenvedést, ami egy szívbeteg gyermek gyógyulásának útját szegélyezi.

Az elmúlt immár 28 évben az alapítvány évi 20-30 millió forinttal tudta segíteni a központ működését. Aktívan részt vettünk a műszív kezelés eszközeinek beszerzésében, a Családbarát Kórházzá átalakításban, az eszközpark folyamatos fejlesztésében, a szakmai képzések segítésében. Az alapítványi támogatásból beszerzett költséges orvosi eszközök ott vannak minden kórtermünkben, ambulanciánkon és nincs olyan szívbeteg gyermek, aki ne találkozna ezekkel az életmentő készülékekkel. Mindezek révén a Gyermekszív Központ nem csak hazánk, hanem egész Európa egyik kiemelt jelentőségű centrumává válhatott.

A munka nem áll meg, a mai napon is 2-3 szívbeteg gyermek született Magyarországon. Hamarosan megérkeznek hozzánk.

Kérjük, segítsen Ön is! Adója 1%-ával támogassa "A Szívbeteg Gyermekek Védelmében” alapítványt! Adószámunk: 19661964-1-43

Weboldal: http://gyermeksziv.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/A-Szívbeteg-Gyermekek-Védelmében-Alapítvány

(Forrás: Szerkesztőség)