Jump to content

Természetesség, hagyományőrzés húsvétkor is

2019. 04. 16. 19:00

Hamarosan itt a húsvét, és talán a gyerekek már nyaggatják a szüleiket, hogy fessenek tojást. A legtöbb helyen ez hagyomány is, de nem mindegy, hogy mivel festünk.

Sokféle színváltozat, többféle tojásfesték árasztja el mostanában az üzletek polcait. Nemcsak mi készülünk a húsvétra, hanem a boltok is, így a csokoládé tojásoktól és nyusziktól roskadozó polcokon kívül a tojásfestékekre is nagyobb az igény.

Való igaz, hogy ez egy gyors megoldást kínáló eszköz, azonban ha csak arra gondolunk, hogy a szépen festett, díszített tojást megkapja egy kisfiú vagy egy férfi, valószínűleg a tojás elfogyasztásra is fog kerülni. Ebből a szempontból már korántsem mindegy, hogy milyen módon színezzük a megfőtt tojások kemény héját. Amennyiben a környezetünkre és a tojást kapó fiúk egészségére is figyelemmel szeretnénk lenni, tanítsuk meg gyermekeinknek azt a természetes és egyben hagyományos módszert, amely során csakis természetes anyagokkal színezzük be a tojásokat.

A tojásfestés és díszítés kiváló családi program lehet. A tudatosság azonban azt is jelenti, hogy kíméletesek vagyunk és a lehető legtermészetesebb megoldással dolgozunk. Ez némi kutatással, tudatos vásárlással is jár, de megéri.

Ahhoz, hogy piros, vagy mályva színű tojásokhoz jussunk, céklát kell vásárolnunk. A felvágott céklát némi ecettel megbolondítva kell főzni. Az így nyert vízbe kell helyezni a tojásokat. A vízben való rövidebb tartózkodás esetében mályvásabb, rózsaszín különböző árnyalatait kapunk, a hosszabb idejű fürdőzés pedig piros színt eredményez.

A kék tojáshoz vörös káposztára lesz szükségünk, amelyet apróra kell szelni, majd legalább fél órán át kell főzni. Amikor a víz kihűlt, fürdőt vehetnek a tojások.

A sárga fürdőhöz legalább négy piros alma héjára van szükség, amelyből 20 perces főzés után sárga festőlevet kapunk. Amint kihűlt, áztathatjuk a tojásokat.

A barna festőléhez vöröshagymát kell a külső, barnás héjától megszabadítani. Ezt a külső héjat kell főznünk fél órán keresztül. A kihűlt festőlébe legalább húsz percig ázniuk kell a tojásoknak a barnaság kedvéért.

A zöld színhez fel lehet használni a csalánlevélből készült festéklevet, de ha nincs csalán, akkor kipróbálhatjuk a spenótot. A növények forralásából nyert festékben akár fél órán át is ázhatnak a tojások.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)