Jump to content

A hosszú nyári szünet túlélése érdekében

2019. 06. 11. 19:00

A gyerekek az utolsó tanítási hetükbe kezdtek bele. Már lazább a tanulás, csak néhányan küzdenek talán a jobb jegyekért. A fárasztó tanévet egy hosszú nyári szünet követi.

Szülőként az lenne a legfontosabb, hogy a hosszú szünet ideje alatt is élvezetes, szórakoztató programokkal láthassuk el gyermekeinket, de a legtöbbek számára a nyári szabadságolás csak egy-két hetet fed le a közel két hónapnyi szünetből. A szülők szabadsága idejére van beiktatva általában a családi nyaralás.

Akik azonban nem tehetik meg, hogy nyaralni induljanak idén, otthon szükséges olyan környezetet teremteni, hogy a gyerekek mégse unják a nyarat.

A tikkasztó hőség megviseli a szervezetet, így egy munkanapot magunk mögött tudva talán még az is jó ötlet, hogy a gyerekekkel kinézzünk a strandra. Ha a hétköznapokba ezt nem lehet beiktatni, akkor hétvégére tervezzünk vizes programokat, kirándulásokat.

A hétköznapokban is gondoskodnunk kell gyermekeink szórakoztatásáról. Erre kiválóan alkalmasak a nagyszülők, akik nemcsak imádnak unokáikkal játszani, de a gondoskodást is megkapják a gyerekek, hiszen a nagyik főztjével csak anya főztje veheti fel a versenyt. Akinek nincs lehetősége arra, hogy a nagyszülők segítségét kérje, a legjobb megoldás a nyári táborok lehetnek, ahol szervezett formában foglalkoznak a gyerekekkel. A táborok lehetnek hazajárósak és ottalvósak is, de az érdeklődési körnek megfelelően kiválasztott tábor jó lehetőséget ad a gyerekeknek az ismerkedésre, korlátaik feszegetésére, új programokkal való ismerkedésre. Amikor összeér a gyerekek szünete a szülők nyári szabadságával, ám nem utaznak el nyaralni sehová, akkor otthon kell megteremteni a szórakoztató vakáció feltételeit.

A kánikula is lehet annak okozója, hogy a négy fal közé zárja az embereket. A nagy hőségben nincs értelme a tűző napon tartózkodni. A reggeli és az esti időszak azonban kedvezhet annak, hogy közös sétára, biciklizésre, játszóterezésre csábítsa a családokat. Napközben érdemesebb a leárnyékolt otthonunkban maradni, és lefoglalni gyermekeinket.

Nem szükséges egész nap szórakoztatnunk gyermekeinket, szükségük van az egyedüllétre is. Hogy ez még vonzóbb legyen számukra, készítsünk bunkert nekik. A kis kuckó megépítése lehet közös program, ám a kuckóban történő játék már önálló tevékenységgé válhat. A gyermek saját szobájában megépített bunker egészen mássá teszi a szobát, és még a játék is különlegessé válhat. Sőt, nyáron egy sátor felállítása a kertben is nagy élményt nyújthat a gyerekeknek.

A nyár természetesen vonzza a gyerekeket a szabadba is. A legjobb, ha van kert, ahol játszhatnak. Néhány filléres megoldással olyan új játékokat lehet megalkotni, amelyek lefoglalhatják gyerkőceinket és talán minket is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=amGarkUgGow)