Jump to content

Csak cipő nélkül!

2019. 08. 27. 19:00

A személyes higiénia más-más mértékű és igényű lehet, de abban a korban, amikor a tisztálkodási szerek és adottságok már a legtöbb esetben könnyen elérhetők elítélendő az igénytelenség.

Nemcsak a másoknak való megfelelés miatt szükséges a személyes higiéniára időt, energiát és különböző termékeket felhasználni, hanem a saját egészségünk miatt is.

Amikor pedig önmagunkra igényesek vagyunk, akkor elvárható az is, hogy ugyanígy tegyünk a környezetünkkel is.

A saját otthonunk takarításával arra is jóval nagyobb az igény, hogy a rendet és a tisztaságot minél tovább fenntartsuk. Ennek érdekében lábtörlő van az ajtó elé kihelyezve. Sőt a legtöbb, otthonát tisztán tartó személy nemcsak a családtagoktól várja azt el, hogy a cipő levételével lépjenek be az otthonukba, hanem mindenki mástól is.

Akár kötözködésként is lehetne arra tekinteni, hogy a cipőt le kell venni, de valójában az egészséget védjük, és nem utolsó sorban annak a munkáját, aki a házat tisztán tartja.

Még szép, hogy tiszteletben illik más munkáját tartani, és nem sáros cipővel topogunk be egy tiszta otthonba. Nem tisztaságmániás az, aki megköveteli a cipő levételét, hanem a házban élők egészségét védő, ugyanis a cipőtalp a talajjal érintkezik. A koszon kívül számos baktérium tapad fel a lábbelire, méghozzá akár millió számra hemzseghetnek azon. Még riasztóbb az a kutatási eredmény, miszerint a cipőink talpán található szennyeződés 96%-a fekáliás baktérium, amely az emberi szervezetbe kerülve különböző fertőzéseket eredményezhet.

Az Escherichia baktériumtörzs mellett a Clostridium difficile, a Staphylococcus aureus is jelen lehet a cipőkön.

Jó, ha van egy olyan védettebb hely az otthonunkban, ahol az egész család lerakhatja a baktériumoktól hemzsegő cipőt, és az idegeneket is megkérhetünk arra, hogy azon a helyen szabaduljanak meg lábbelijüktől.

Nem illetlenség megkérni akár az ékező vendégeket arra, hogy szabaduljanak meg cipőiktől és úgy lápjenek be az otthonunkba.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)