Jump to content

Novemberi bacikerülő

2019. 11. 05. 19:00

Nem elég, hogy egyre hidegebb, csapadékosabb és sötétebb napokra kell számítanunk, még a bacilusok és vírusok is aktívabban jelennek meg a környezetünkben.

Az utcán járva, a boltba, postára betérve, az orvosi rendelőben várakozva, a munkahelyen vagy iskolában letöltött idő alatt is megtámadhatják szervezetünket a bacilusok, vírusok, és ha nincs kellően felkészülve az immunrendszerünk a kellemetlenkedők fogadására és kiűzésére, akkor bizony leverhetnek a lábunkról a betegségek, vagy legalábbis számos kellemetlen tünetét érezhetjük.

A megfázásba, a náthába és az influenzába sokkal könnyebb belelépni – mondhatni észre sem vesszük -, mint kigyógyulni belőle.

A betegségek elkerülése érdekében fel kell tuningolni az immunrendszerünket. Még inkább igaz ez a gyerekekre, mert ők még inkább hajlamosabbak a betegségekre. Az egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozás az egészség alapját jelentheti, de még így sem biztos, hogy a szükséges időszakra teljesen fel tudjuk tölteni a gyerkőcök vitaminkészletét. A vitaminkészítmények erre megfelelőek lehetnek.

Aztán persze ott van a betegségek elkerülésére szolgáló alapos kézmosás. Ez nagyon szép és igaz, csakhogy egy kisgyermek akkor fog kezet mosni, ha a szülő vagy a felnőtt mögötte áll. A játék hevében, a szabályok kikerülése vagy csak érintése érdekében szeretik elfelejteni, elsumákolni a kézmosást, ami annyit jelent sok esetben, hogy bevizezik a kezüket, és már szárazra is törlik, vagy lerázzák a felesleget. Az oktatási intézményekben és otthon is motiválják a gyerekeket a rendszeres, alapos, szappanos kézmosásra, mert nagyon sok, az egészségre is ártalmas kórokozótól szabadulhatunk meg így.

A papír zsebkendő használata kötelező ebben az időszakban. A bacilusok és vírusok továbbterjesztésének másik módja, ha a tüsszögéssel, az orrfolyással a szabadba engedjük a kórokozókat. A papír zsebkendő használatéval, annak használat utáni kidobásával mellőzni lehet azt, hogy továbbadjuk a betegséget. Ennek érdekében a gyerkőcnél mindig legyen tartalék papír zsebkendő, és használat után pedig azonnal kerüljön a szemetesbe a zsebkendő.

A betegség elkerülése érdekében fontos a szellőztetés, mind az iskolai termekben, minden szünetben, de ez az otthonunkra is ugyanúgy igaz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)