Jump to content

Trombózis, amely gyermekkorban is jelentkezhet

2019. 11. 28. 19:00

Fiatalon azt hisszük, hogy a betegségek csak idős korban jelentkeznek. Ha velünk, vagy a környezetünkben élők közül valaki esetében jelentkezik egy egészségügyi probléma, rádöbbenhetünk, hogy az nem válogat kor szerint.

Az álló- vagy épp az ülőmunka, a több évtizeden át tartó munka maga mögött tudása után joggal gondolhatnánk, hogy megérdemli a nyugdíjas időket. Ehelyett folyton emelik a nyugdíjkorhatárt és az idős korukra számos betegséget magukénak tudhatnak az idősebbek. A megfáradt test és lábak esetében logikusabbnak gondoljuk, ha jelentkeznek egészségügyi problémák.

A trombózisra is gondolhatnánk úgy, hogy az elégtelen vérellátás, véralvadás következménye az idősebb korosztály esetében, csakhogy ez a komoly probléma fiatalabbak, sőt gyerekek esetében is jelentkezhet. Egyes kutatások szerint főleg kamaszkorban alakulhat ki trombózis, amely nem ritkán egy traumás sérülés következménye. Egy esetleges sérülés után begipszelni kényszerülő végtagot nem lehet megfelelően mozgatni, amelynek nyomán kialakulhat a trombózis. A vérkeringés lelassul, és meg is történhet a baj.

Bármelyik életkorban éri az embert a trombózis, annak tünetei megegyeznek, de felkeltheti a gyanút, hogy valami gond van, ha a gyermek lábfájdalomra panaszkodik. Főleg gyanús lehet ez a panasz sérülés után. A fiatalok esetében megnöveli a trombózis esélyét tehát a fizikai sérülés, a mozgáskorlátozottság, de az elhízás ugyanúgy növelheti az esélyt. Igen, a túlsúly cipelése, a mozgáshiány is okozhat olyan egészségügyi problémát már gyermekkorban, amelyet egyszerűen a gyerekek esetében nem is tudnánk elképzelni.

Nem kell sem túlsúly, sem sérülés ahhoz, hogy a trombózis jelentkezzen a gyerekek esetében. A familiáris trombofília ugyanis veleszületett tényező lehet, ezért érdemes azt vizsgáltatni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)