Jump to content

Amit érdemes lenne alkalmaznunk

2019. 12. 11. 19:00

Azok a szülők, akiknek iskolás gyermekeik vannak, december közepe felé tartva jól látják, hogy mennyire elfáradnak csemetéik. Éppen jókor jön a téli szünet.

Ahány nép, annyi szokás, és az iskolákban is nagy lehet a különbség. A magyar oktatásról sok rosszat lehet olvasni. Túl magasak a követelmények, gyors a tempó, az egész napos iskola felőrli a gyerekeket, mégsem tudnak jobb eredményt produkálni. Azt tudjuk, hogy a japán iskolákban nagyon nagy a fegyelem, vagyis az ottani gyerekeknek sem jobb, mint a hazai intézményekben?

A japán iskolarendszer teljesen más felépítésű, mint a magyar. Hat év általános iskolai tanulmány után három éves junior középiskolai képzés következik, majd három év senior középiskolai képzés. A felsőfokú képzést a négyéves egyetem jelenti. Japánban nincs írástudatlanság, ami azt jelenti, hogy mindenki számára kötelező az iskola. Annak ellenére, hogy az általános iskola után a középiskolai tanulmányok folytatása már nem kötelező, mégis a legtöbben továbbtanulnak.

A japán iskolákra jellemző a túlszabályozottság, és ennek eredménye a maximális fegyelem. Nemcsak a tanár jelenlétében tartják a gyerekek a rendet, hanem akkor is, ha a tanár nincs jelen. A legtöbb japán iskolában kötelező az egyenruha viselése. A lányok esetében az egyenruha csakis szoknyát jelenthet, nadrágot nem. A kiegészítők viselése nem megengedett. Nemcsak az öltözködésben vannak szabályok, de a sminkelés és az egyszerű frizura is alapkövetelmény lehet. Vannak már olyan japán iskolák, amelyekben szabadabban értelmezhetik ezt a diákok.

Amit az egyik legfontosabb lenne eltanulnunk a japán iskolákból az az, hogy a pozitív érzelmekre koncentráljunk, azt fejezzük is ki. A rosszat viszont tartsuk magunkban, és próbáljuk azt leküzdeni.

Ugyancsak jó lenne, ha alkalmaznánk azt a módszert, hogy a diákok takarítják az osztálytermeket. Ez az intézmények számára nemcsak anyagi megtakarítással is járna, hanem a gyerekeket egyszerre nevelné az iskola a környezet tisztántartásának igényére, valamint a házimunka elvégzésére. A saját maguk takarította közegben biztosan nagyobb értéke van a rendnek, mert az esetleges rendetlenséget úgyis nekik kell helyrehozni.

A japán iskolákhoz rendszerint kert is tartozik, és a diákok nemcsak a termen belül tevékenykednek, hanem a kerti növények gondozásában is kiveszik részüket. A növények gondozásán kívül még a szüret, a termények összegyűjtése a gyerekek feladata.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)