Jump to content

Ezek a mai lányok…

2020. 02. 11. 19:00

A mai gyerekek sokkal fejlettebbek, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Ezt szokták mondani, és talán nekünk is feltűnt már a különbség.

Még inkább feltűnő jelenségnek találjuk a fejlettségben megjelenő különbséget, ha visszaemlékszünk saját gyermekkorunkra és megnézünk egy mostani gyermeket. A kislányos sokkal fejlettebbek már az alsó tagozat osztályaiban. Egyik-másik kislány már az alsó tagozat éveit sem élhetik meg menstruációmentesen, és már akkor szembesülniük kell a nővé válás egyik jelentős eseményével, a menstruációval.

Nemcsak a női ciklusról van szó. A pubertáskor a lányok esetében 9-13 éves kor között, a fiúknál 9-14 évesen kezdődik, legalábbis hivatalosan, de tanulmányok rámutattak arra, hogy ez az érési folyamat egyre korábban indul be.

A kislányok esetében a serdülés első jele nem is az első menstruáció, hanem a mell mirigyszövetének megváltozása, megnövekedése. Az első vérzés jelentkezése már a XX. század elején már tapasztalták, hogy az akkor élő lányok korábban menstruálnak, ám ez a jelen korhoz viszonyítva azóta alig változott, azonban a mellszövet növekedésének idejében már más a helyzet. A nemzetközi adatokat feldolgozva azt tapasztalták a szakemberek, hogy földrészenként, országonként is eltérő lehet, valamint az, hogy korábban kezd fejlődni a lányok melle. A nemzetközi vizsgálat időtartama 1977 és 2013 közötti időszakot öleli fel. Arról van adat, hogy mikor kezdett a lányok melle növekedni, de azt nem vizsgálták, hogy minek volt köszönhető az, hogy ez korábban indult be. Azt feltételezik a kutatók, hogy a mell korábban beinduló növekedése a magasabb testtömegindexszel lehet összefüggésben, valamint a környezeti tényezők és a fogyasztott élelmiszerekben megtalálható anyagok is hatással lehetnek arra, hogy a mai lányok melle akár egy évvel korábban is növekedésnek indulhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)