Jump to content

Indul a mandula

2020. 02. 18. 19:00

A mandulaeltávolító műtétet főleg gyermekkorban elvégzendő rutinszerű feladatnak gondoljuk, pedig felnőttkorban ugyanúgy végeznek ilyen beavatkozásokat.

Megkülönböztetünk torok és orrgarat mandulát. Mindkettőnek az a feladata, hogy az immunrendszert aktivizálják arra, hogy a kórokozókat kiűzzék a szervezetből.

Az orrgarat mandula felnőtt korunkra elsorvad, de sok gyerkőc esetében ezt meg sem várják, mert a mandula már cseppet sem a védelmező funkciót tölti be, hanem inkább az egyes betegségeket segíti. Az orrgarat mandula eltávolítása mellett azért döntenek sok esetben, mert középfülgyulladást okozhat, amely igencsak fájdalmas. Ez a beavatkozás már egészen kicsi gyermekkorban, kétéves kortól eltávolítható.

A torokmandula gyulladása fájdalmas, és ha ez az állapot sűrűn áll fent, akkor a mandula kivétele mellett dönthetnek az orvosok. A megnagyobbodott mandula horkolást és akár alvászavart is eredményezhet. A torokmandula eltávolítását általában fiatal felnőttkorig elvégzik, de akinél az gyermekkorban elmarad, ám a későbbiekben csak problémát okoz a mandula, úgy a beavatkozást felnőttkorban is ugyanúgy elvégzik.

A legtöbb orrgarat- és torokmandula műtétet a hűvösebb időszakokra időzítik. Nyáron ugyanis magasabb az allergének száma, ami további nehézségeket okozna, így a műtét és a műtét utáni időszakot a hűvösebb hónapokra hagyják.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)