Jump to content

Sóval az asztma ellen

2020. 03. 04. 19:00

Az egészség az egyik legfontosabb kincsünk, és csak akkor tudjuk meg igazán, ha saját magunk, vagy szerettünk betegszik meg. A szülők akkor boldogok, ha gyermekeik egészségesek.

A krup és az asztam sok család életét nehezíti és keseríti meg. Csak Magyarországon több százezres az asztmás betegeknek a létszáma, és ebbe a számba az asztmás gyerekek is beleértendők. Egy-egy roham olyan komoly, a gyermek a levegőért küzd, és ez a fulladáshoz hasonló állapot felzaklatja a szülőket is. Az asztma azt jelenti, hogy a légutak gyulladásos állapotban vannak, ami miatt a hörgők falai összehúzódnak, váladék termelődik, amely nehezen akar távozni. Ez okozza a köhögést, a levegőért kapkodást. Súlyos esetben roham formájában jelentkezik, amely akár az asztmás életébe is kerülhet.

Az asztma kialakulásának oka lehet örökletes, de a környezeti tényezők, a légszennyezés, a különböző allergiák csak növelik az asztma esélyét.

Az asztma kezelésében fontos szerepet kaphat a sószoba vagy sóbarlang, sóterápia használata, amely enyhítheti a panaszokat. Nem újkori találmány ez, már a görögök felfedezték a só gyógyító hatását. Hazánkban is évtizedekre visszanyúlik a sóval történő kezelés, amelyet barlangterápiának is neveznek, hiszen a hazai barlangok között több gyógybarlang is található. Ezek közül meg kell említeni a lillafüredi Szent István-barlangot, a budai Ferenc-hegyi-barlangot, a Mecsek hegységben található Abaligeti-barlangot és a tapolcai Kórház-barlangot is. A kimondottan gyerekek számára alkalmazott sportterápia során a Ferenc-hegyi-barlang adottságait használják ki. Olyan asztmás gyerekek vesznek részt a foglalkozásokon, akiknek a fizikai megterhelés nehézséget okoz a mindennapokban. A só ugyanis úgy segíti a tüdőt, hogy lényegében átmossa azt. A só segíti a tüdőben a folyadékáramlást, így onnan is eltűnik a folyadék, ahol a felesleg felgyülemlett. A sóterápiának köszönhetően a légzés könnyebbé válik, megszűnik a gyulladás.

A gyerekek barlangtúrái hétvégente vannak, így a szülők, más családtagok is csatlakozhatnak a gyógyulni kívánó gyerekekhez.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)