Jump to content

Kezdődik az iskola, jön a görnyedés

2021. 08. 19. 19:00

Lassan eljön az ideje annak, hogy az iskolás gyerekek újra beülnek az iskolapadba. Nemcsak a jegyek és a tanulás okozhatnak fejfájást, hanem a nem megfelelő testtartás is.

Remélhetőleg a gyerekek java a jó levegőn töltött nagyon sok időt a nyári szünet ideje alatt. A napi testnevelésóra szükségessége vitathatatlan, főleg a mai digitális kultúrában önmagukat megtaláló fiatalom életmódja mellett. Az egészségügyi szűrések is alkalmasak lehetnek arra, hogy az esetlegesen kialakult gerincproblémákat időben felfedezzék és annak kezelése is megkezdődjön.

Csakhogy a még csak éppen kialakulóban lévő gerincbajt nehéz felfedezni, főleg szakértelem nélkül. Amennyiben mégis felfedezik a gerincproblémát, annál a diáknál gyógytornával kezdik meg a kezelést.

A leggyakoribb a gerincferdülés, amely lehet öröklött, azonban szerzett is. Már egészen fiatal korban megfigyelhető az, hogy a házizsákot vagy iskolatáska terhét nem egyenletesen, a két vállon megosztva cipeli, hanem csak az egyiken, így amelyik oldalt éri a folyamatos terhelés, arra hajlik a gerincoszlop is.

Szülőként felfigyelhetünk a gyerkőc rossz tartására, amely láttán érdemes tudatosítani benne, hogy húzza ki magát, ugyanakkor szakember segítségére is szükség lehet. A mozgással sokat lehet javítani sokféle egészségügyi gondon, így a gerincproblémákon is. Azonban olyan sportot szükséges választani, amely nem csak egy oldalt mozgat meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | Képek: pixabay.com)