Jump to content

4 indok, amiért érdemes jógáznod

2016. 01. 16. 13:33

Mozogni jó! Ép testben ép lélek - ezt tudja mindenki. A jóga az egyik legnépszerűbb sportok egyike. Ha azon gondolkodsz, neked való-e, vagy rajta van a kipróbálandók listáján, íme pár előnye, amiért tökéletes választás lehet!

Stresszlevezetés és feltöltődés

Pörgős hétköznapokat élünk. Munkahelyen, vagy a vállalkozásban és a magánéletben is helytállni nem könnyű. A stressz természetes velejárója az életnek, azonban tudni kell kezelni, erre a mozgás az egyik ideális eszköz.
Jógaórán végre nem kell pörögni, nincs hangos zene, csend és nyugalom kísér még a dinamikusabb órákon is, amikor csak magadra és a gyakorlatokra figyelhetsz. Ráadásul a legtöbb óra rövid relaxációval zárul, ez járul hozzá a teljes felfrissüléshez.

Miközben izmosodsz, hajlékony is leszel

Régi tévhit, hogy jógázni az menjen, aki hajlékony. Medencébe is csak akkor mész amikor már tudsz úszni? Melyik van elõbb?
Pontosan azért érdemes menni, mert egyre hajlékonyabb leszel, és ezt nagyon fogod élvezni. Ahogy azt is, hogy egy egy ászana (jógapózt) kitartása bizony erőt igényel, olykor nem is keveset. Ettől pedig szépen fejlődnek az izmok is.
És igen, fogyni is lehet!

Sokféle változata van

Manapság már számos jógairányzat létezik a klasszikusoktól az egészen extrémig. Mindenki megtalálhatja a számára legszimpatikusabbat.
Teljesség igénye nélkül néhány: legalapvetőbb és kezdőknek ajánlott a hatha jóga és annak változatai, Iyengar. Speciálisabb a gerincjóga, vinyasa, dinamikus jóga, női jóga, haladóbb az astangha. Extrább már például a Bikram jóga (amit 40°C-os teremben végeznek, ide kezdők is jöhetnek), az antigravity jóga (egy függőágyon), és jin jóga (amikor 3-5 percig tartják ki az ászanákat).
Figyelj arra, hogy megbízható helyen jógázz, ahol szakképzett oktatók tartják az órákat!

Feszegeted a határaidat, felfedezed képességeidet

Ahogy folyamatosan gyakorolsz, egyre inkább megdöbbensz, mire vagy képes. Persze csak ha kellő önfegyelemmel és kitartással teszed, de hát ez egyértelmű, nem?
Út közben megtanulsz kitartani. Szó szerint és átvitt értelemben is. A tükröt megszereted (még jobban) és élvezed, ahogyan fejlődsz. Ahogyan stabilan megállsz a teremben akármelyik pozícióban, közben érzed, bárhol az életben is ugyanezzel a stabilitással tudsz megállni.
Mert amikor kiestél, újrakezdted. És ismét. És most már megcsinálod.