Jump to content

Miket ne egyél, ha éppen megvan

2016. 11. 03. 09:06

Az már bőven elég, hogy megjön, nem kell rátenni egy lapáttal még azzal is, hogy olyasmit eszel, ami kifejezetten megterheli ilyenkor a szervezeted! Máris mutatjuk, mik azok az ételek, amiket érdemes kerülnöd azokon a bizonyos napokon.

Sós ételek

A sós ételek alapvetően megterhelik a szervezeted, de ha közben a menstruációddal is küzdesz, akkor még nehezebb a dolgod.

A magas sótartalmú ételek, mint a sültkrumpli, a chips, a különböző sós magvak, konzervételek vagy egyéb fűszeres fogások növelik a puffadás és az egyéb kellemetlen tünetek kialakulásának lehetőségét, így jobb, ha ezeket néhány napig inkább hanyagolod.

Kávé

Ahogy a só, úgy a koffein is növeli annak az esélyét, hogy különböző kellemetlen tüneteid – például puffadás, görcsök vagy szorulás – alakuljanak ki a nehéz napok során.

Ha erre a pár napra a kávét teára vagy citromos vízre cseréled, jobban jársz.

Ezek ugyanúgy, sőt sokszor jobban felpörgetnek, ráadásul nem vonnak el annyi vizet a testedből, így jó alternatívái a kávénak.

Cukor

Nem meglepő, hogy a sokat szidott cukor is rajta van a piros betűs fekete-listán.

Ez főként azért van, mert a menstruáció elején a vércukorszinted hullámvasútszerűen ingadozhat, amin a plusz cukorfogyasztás egyáltalán nem segít, sőt!

Ezekben a napokban persze nem ritka, hogy egy kis kényeztetésre van szüksége a szervezetednek és édeset kívánsz, ilyenkor a cukros édességek helyett válassz inkább természetes cukrot tartalmazó finomságokat, mint a datolya vagy a füge, esetleg egyél meg néhány kocka étcsokit.

Zsíros húsok

A legtöbb nehéz, zsíros húsban telített zsírsavak vannak, amik nem tesznek jót a menstruációs fájdalmaknak.

Ezektől ugyanis puffadhatsz, a melleid érzékenyebbek lehetnek és a közérzeted is rosszabbodhat, ami az első napokban az ilyen nehéz ételek fogyasztása nélkül is sokszor jelentkezik.

Válassz ilyenkor inkább halat, salátát, főzelékeket vagy valami olyasmi kevésbé megterhelő ételt, amit szeretsz – hiszen az, hogy finom legyen, legalább olyan fontos, mint az, hogy jót vagy rosszat teszel-e vele.

Gyorskaja

Bármennyire is kívánod ezeken a napokon a hamburgert, a hotdogot vagy a sült krumplit, inkább fogd vissza magad.

Az előre csomagolt élelmiszerek többsége, illetve a gyorskaják nagy része ugyanis transzzsírokat, azaz a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületeket tartalmaznak, amik akár gyulladásokat is okozhatnak a testedben, amik a meglévő panaszokat csak erősítik majd.

Tejtermékek

Bár a tejtermékek a mindennapi táplálkozásunk fő alkotói, a menstruáció első két napján mégis jobb, ha egy kicsit félreteszed őket.

Csökkentsd tehát a tej, sajtok, joghurtok vagy tejtermékeket tartalmazó ételek fogyasztását, hiszen ezek olyan gyulladáskeltő arachidonsav-források, melyek ronthatnak a már meglévő tüneteiden és csak rosszabbul érzed majd magad tőlük.

Ha mindenképp ragaszkodsz egy kis tejhez, akkor reggelire egyél meg egy kalciumban gazdag joghurtot, ami enyhíti majd a görcsöket.

Alkohol

Bár ez nem étel, mégsem hagyhatjuk ki a sorból, hiszen nagyon fontos, hogy az alkohol – bár kis mennyiségben fájdalomcsillapító – a menstruációdat valójában csak rosszabbá teszi.

Mivel alapvetően sűrűbbé válik tőle a véred és a görcsöket is fokozhatja, talán jobb, ha még azt az egy pohár bort is félreteszed, hidd el, jobban jársz majd!

Bár sovány vigasz, de helyette igyál inkább piros gyümölcsös juice-okat vagy vizet, amik segítenek a görcsök esetén.

(Forrás: bien.hu)