Jump to content

Elszomorító női statisztikák

2017. 12. 29. 13:47

A nők egészségi állapotától, szokásaitól átlagosan jobb adatokat remélnek, mint a férfiak esetén. Hisz a köztudatban az él, hogy a nők jobban odafigyelnek, és ritkábban rabjai a káros szenvedélyeknek. Sajnos az adatok az esetükben sem vidítóak.  

A nők egészségi állapotától, szokásaitól átlagosan jobb adatokat remélnek, mint a férfiak esetén. Hisz a köztudatban az él, hogy a nők jobban odafigyelnek, és ritkábban rabjai a káros szenvedélyeknek. Ez általában igaz is, de ez nem azt jelenti, hogy az ő esetükben nyugodtabbak lehetünk.

A Vasárnapi Hírek c. hetilap a 2016. március 5-ei számában kifejezetten a nőkkel kapcsolatos adatokat közölt.* Az első, ami megragadta a figyelmemet, a nők dohányzási szokásaira vonatkozó statisztika volt – tényleg ennyire rossz lenne a helyzet? Sajnos, nagyon úgy tűnik.

A felmérések szerint ugyanis a nők 23%-a rendszeresen dohányzik. Eléggé illúzióromboló a hölgyekre nézve, hogy a negyedük cigarettázik – az adatok felfelé kerekítésében semmi túlzás nincs ugyanis. A nőkre jellemző ugyanis az alkalmi cigarettázás is: társaságban, bulikban, vagy nehéz élethelyzetben is az egészségtelen nikotinrúdhoz nyúlnak, ha nem is mindennapi dohányosok.

Ha már a káros szenvedélyeknél tartunk, 6,2%-uk mutatkozott problémás ivónak. A médiában nemrég robbant a bomba kis hazánk döbbenetesen szomorú alkoholisztikai adatairól – mint látjuk, ez a női nemet sem kerüli el. A problémák sajnos bármely csoportban jelentkeznek, legyen szó akár családos édesanyákról, várandós nőkről, vagy egyedül élőkről. Esetükben jellemzőbbnek mutatkozik a zugivás, amikor alkoholizmusukat takargatni próbálják.

A nők nem elégedettek a súlyukkal, ezzel úton-útfélen találkozhatunk, de vajon mit igazolnak vissza mindebből a számok? A női nem 27%-a nyilatkozta azt, hogy elégedett lenne a külsejével. Viszont 48%-uk küzd elhízással, túlsúllyal, és 62%-uknak van valamennyi súlytöbblete.

Bőven van tehát min dolgozni a nők esetén is, ami az egészségtudatosságot illeti. Főleg, hogy mindössze egynegyedük sportol rendszeresen – ez sem épp egy megnyugtató adat. Nos tehát lányok, asszonyok, lehet, hogy az számít jó háziasszonynak, aki jógázás helyett süteményeket süt a családnak, de ne felejtsük el, hogy a legdrágább kincsünk, az egészségünk lehet a tét!

*Az újság az adatok forrásának a következőket jelölte meg: CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., Dove Femina Media, Fizetesek.hu, KSH, MSD Pharma Kft., Népességtudományi Kutatóintézet, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Világgazdasági Fórum

(Forrás: mti)