Jump to content

Fogamzásgátlós titkok

2018. 11. 30. 19:00

A családalapítás az élet részét képezi, ám ha még túl korai lenne, vagy már nem szeretnénk bővíteni a családot, akkor valamilyen fogamzásgátlás mellett döntünk.

Míg sokan azért küzdenek, hogy végre gyermekük szülessen, a még gyermeket nem akaró, vagy több gyermeket nem akaró párok védekeznek. A férfi fogamzásgátlás még nem elég elterjedt, ezt sokkal inkább a nők feladatának tekintik, amelynek több fajtája létezik: hurok, spirál, fogamzásgátló tabletta, és amit a férfiak használnak, az óvszer.

A legbiztosabb módszer a sterilizálás, azonban a legtöbben a spirál, az óvszer és a tabletta mellett döntenek. Régóta használt a fogamzásgátló tabletta, de annak hormontartalma mára már csekély és mégis hatékony védekezési lehetőség a nem kívánt terhesség ellen. A sterilizálás az, ami garantált védelmet ad, de a tabletták is elég védettséget biztosítanak akkor, ha azt megfelelően szedjük. Nehéz elhinni, hogy egy picike tabletta ekkora védettséget ad, de ez a valóság. Ehhez azonban az kell, hogy minden nap bevegyük a pirulát. A legjobb, ha minden nap ugyanabban az időben juttatjuk a szervezetbe a tablettát, csakhogy emberek vagyunk és bizony volt már úgy, hogy nemcsak nem abban az órában nem vettük be a gyógyszert, de aznap el is felejtettük lenyelni.

Mi történik ilyen esetben? Amikor rádöbbenünk, hogy egy nap kimaradt a bogyóból, akkor a kétségbeesés helyett inkább vegyünk be egyszerre két tablettát, de csak úgy, ha az utolsó gyógyszer bevétele óta még nem telt el 12 óra. Ha ennél több idő telt el a két bevétel között, akkor már nem érdemes bekapni az újabb szemet és más fogamzásgátló módszert érdemes használni.

Ezért érdemes olyan időszakot meghatározni a gyógyszer beszedésére, amely mindennap betartható. A hatékonyságát tehát akkor tudja kifejteni a tabletta, ha ezekre odafigyelünk, ám kevesen gondoljuk, hogy a gyógyszer tárolásában lehetne hibázni. Márpedig a túl hideg és a túl meleg egyáltalán nem tesz jót a bogyóknak. A hűtőszekrény nem az a hely, ahol tárolni szabad a fogamzásgátló tablettánkat, mert különben hiába szednénk, abból bizony baba lehet. Ugyanígy a túlzott meleg hatására is elveszítheti a fogamzásgátló pirula a hatékonyságát.

Sokan félnek attól, hogy a betegségre kapott antibiotikumos kezelés befolyásolja a fogamzásgátló tabletta hatását, pedig csak kicsi az esély arra, hogy a nő szervezete a két gyógyszer együttes szedésére érzékenyen reagáljon. Sokkal nagyobb gondot okoz az, ha egy nő a tablettaszedés mellett aktívan dohányzik. Ez ugyanis megnöveli a stroke és a trombózis veszélyét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)