Jump to content

Korai klimax, mert ilyen is létezik

2019. 03. 05. 19:00

A klimax szó egybe cseng az öregedéssel. Való igaz, hogy a klimaxszal együtt számos változáson meg át a női szervezet, de ez ma már egyre korábban jelenhet meg a nők életében.

Aki negyven évesen tapasztalja azokat a tüneteket, amelyeket egykor az idősödő édesanyján vett észre, igencsak meglepődhet, de ma már az sem annyira ritka, hogy harmincéves nők körében is jelentkezik a klimax. A korai klimax.

A családalapításra elszánt párok eleve később vágnak bele, mert a gyermekvállalást megelőzi a karrier építése, az egzisztencia megteremtése, az élettapasztalatok gyűjtése, és majd csak ezután következhet az elköteleződés és család megteremtése. Sokaknak már a megfelelő pár megtalálása is nagy nehézséget okoz, de vannak, akik párjuk megtalálása mellett sem esnek teherbe. A korai klimax pontosan ugyanúgy oka lehet a terméketlenségnek, mint más egészségügyi problémák.

A változó kor nagyjából ötvenéves korban jelentkezik a nők életében. Kinél kicsit korábban, kinél később, de a változás biztosan lezajlik, ám annak tünetei más-más intenzitással veszik igénybe a nőt. Negyven éves kor után folyamatosan öregedik a petefészek, ami azzal jár, hogy a megtermékenyíthető petesejtek végül teljesen elfogynak, azaz a teherbeesés esélytelenné válik.

Jó esetben a negyvenen túli nők már világra hozták gyermekeiket, és már nem is terveznek szülni, csakhogy az egyre kitolódott gyermekvállalás miatt sok nő negyven után készül a gyermekvállalásra. A korai változó kor nem válogat. Azok esetében is jelentkezhet, akik még nem szültek gyermeket, csak eztán tervezik, de a korai menopauza ebben korlátozhatja őket. Eleve zavart okozhat a menstruációs ciklusban, csökkenhet a libidó és a klimaxra oly jellemző hőhullám, ingerlékenység is megmutathatja magát. A korai klimax esetében a meddőség is kialakulhat. A túl korán jelentkező változó kor pajzsmirigy probléma következménye is lehet, mint ahogy a túlságosan alacsony testtömeg-index is korai klimaxhoz vezethet. Genetikai rendellenesség és sajnos az epilepszia is okozója lehet a korai menopauza jelentkezésének.

A korai klimax tüneteinek jelentkezésekor különösen fontos, hogy időben felismerje a beteg, orvos által ismert legyen a probléma, pláne akkor, ha még a családtervezés előtt áll.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)