Jump to content

Azok a bizonyos más napok, és amik megelőzik

2019. 05. 30. 19:00

Házisárkány. Ezzel a jelzővel is illetni szokták a zsémbeskedő, idegeskedő nőket, akik nem feltétlenül mindig ilyen kiállhatatlanok, csak olykor jelentkezik ez a hangulatváltozás.

Nemcsak a férfiak, hanem a nőtársak is azonnal arra gondolnak, hogy biztosan azok a bizonyos napokat élik az ilyen viselkedésű hölgyek. Talán saját magukon is megérzik azt, hogy a kelleténél feszültebbek, fáradtabbak, ingerültebbek annak ellenére, hogy még nem is menstruálnak.

A menstruációt megelőző napokban ugyanis hormonális változások mennek végbe. Ezt az időszakot pedig nemcsak sok nő, de a környezete is megtapasztalhatja. A premenstruációs szindróma – rövidem PMS – ideje alatt olyan dolgok sem okoznak örömet a nők életében, amelyért amúgy rajonganak. Ezekben a napokban olyan tünetek jelentkezhetnek a nők életében, mint a depresszió, a hangulat ingadozása, a fejfájás, alvászavar, a mellek érzékenysége, ingerlékenység. Elképesztő, de a gyengébbik nem 75%-a szenved a PMS tüneteitől, ám közülük némelyikük esetében olyan erősek a tünetek, hogy orvoshoz fordulnak problémájukkal.

A stressz kerülésével, vagy az attól való hatékony megszabadulás segíthet a tüneteket enyhíteni. Emellett érdemes odafigyelni a helyes táplálkozásra, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, és be kell iktatni a rendszeres sportot.

A cukorfogyasztás minimalizálása is jót tehet, hogy csökkenjenek a PMS tünetei, érdemes a koffeinfogyasztást is mérsékelni.

Az ismert lehet akár a saját életünkből, vagy a környezetünkben tapasztaltakból is, hogy a menstruációt megelőző időszakban igazi házisárkánnyá tud némelyik nő válni. A hormonok okozzák ezt. Egy nő sem kéri, hogy így legyen. Mint arról már írtunk, az életmód változtatásával enyhíteni lehet a tüneteken.

A PMS-t kutatók azt is vizsgálták, hogyan érzékelik a világot ezekben a napokban a nők. Filmrészleteket kellett egészséges, gyógyszert nem szedő 20 és 30 év közötti fiatal nőknek és férfiaknak megnézniük. A férfiak élvezték a vetítést, míg a menstruáció előtti nők többsége még azokat a filmrészleteket sem élvezték, amelyek amúgy vidámak voltak, és máskor jót nevettek volna azon. A vérzést megelőző napokban az észlelésre is kihatnak a hormonok, vagyis másképp is tudják az érzéseiket kifejezni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)