Jump to content

Ne tartsd vissza!

2019. 08. 06. 19:00

A legtöbb napunk sűrűn be van táblázva elvégzendő feladatokkal. Ketyeg az óra, időpontokat tartunk be, határidők nyomasztanak, és a munkán kívül időt kell szakítani a családunkra, a barátainkra, olykor pedig magunkra is.

Nem csoda, hogy olykor úgy érezzük, eltűnünk ebben a rengetegben. Még arra sem szánunk elegendő figyelmet és időt sok esetben, hogy a saját szükségleteinket kielégítsük. Amikor eluralkodik a munka, észre sem vesszük, hogy nem ettünk normális, egészséges ételt, csak valami gyorsan bekaphatót, amely persze nem is feltétlenül egészséges. Amikor nem figyelünk oda magunkra, nem fogyasztunk elegendő folyadékot sem, így a szervezetünk takarékon megy. Megesik, hogy nem figyelünk oda szervezetünk jelzéseire, és órákon át kerülgetjük a mellékhelyiség megtekintésének gondolatát is. A munka eltereli a figyelmünket még arról is, ami teljesen nyilvánvaló lenne máskor. A vizelet visszatartása egyszeri alkalommal nem okozna túl nagy gondot. legfeljebb tipeg-topog az ember, de ha tartóssá válik ez az állapot, többel köthetjük be.

Az elegendő folyadékfogyasztás mellett az ürítés is természetes dolog. A húgyhólyag nagyjából fél liternyi folyadékot képes magában tartani úgy, hogy akkor még nem feltétlenül érezzük kényszerűnek a WC meglátogatását. És még ha a szervezetünk már érezteti, hogy lassan időszerű lenne kiereszteni a felesleget, akkor sem biztos, hogy van rá módunk, lehetőségünk, így valameddig még tartogatni is tudjuk. Ám, ha sokat várakoztatjuk ezt a jelzést, vagyis visszatartjuk a vizeletet, akkor a kóros baktériumok tehetnek nagyobb kárt odabent. Fertőződhet a húgycső, a húgyhólyag és még a vesében is kárt tehet. A sok folyadékfogyasztás egyértelműen többször szólít a mellékhelyiségbe, de a felfázásos megbetegedések is. Ha emellett tartogatjuk a vizeletet, akkor csak tovább tetézzük a bajt. Mindenképp ki kell üríteni a hólyagot, hogy a baktériumok távozhassanak a szervezetünkből.

Talán te magad is hallottad a szüleidtől, nagyszüleidtől, hogy ne tartsd vissza a vizeletet, mert megbetegedhetsz. Arra is gondoltak talán, amit az idősebbek már koruknál fogva átélhetnek. A kor előrehaladtával a hólyag izmai is lanyhulhatnak és a vizelet akaratlan szivárgásához vezethet. Ehhez azonban nemcsak az életkor, hanem a vizelet akaratlagos visszatartása is hozzájárulhat.

Van, aki genetikailag is hajlamosabb a vesekő kialakulására, míg mások esetében a vesekő a vizelet visszatartásának következményeként alakulhat ki.

Nem ér annyit a mosdó látogatásának mellőzése, kihagyása, hogy az egészséged rovására menjen. Hosszú távon ez a járható, komfortos út. Válaszd a mosdót, amikor csak kell.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)