Jump to content

Női baj, nem gond

2019. 10. 01. 19:00

A női lét velejárója, hogy az érés során betoppan az életébe a menstruáció. Nincs más dolga a lánynak, a nőnek, hogy elfogadja ezt az olykor kellemetlenséget esetleg még fájdalmat is okozó, havonta megjelenő jelenséget.

A havi ciklus nem a női élet megrontója, hanem a velejárója. Ez teszi lehetővé, hogy anyává lehessenek. Az egészséges nő menstruál. Ezzel semmilyen újat, azonban további állapotunknak is mutatója lehet.

Ha a menstruáció beállt és már kiszámíthatóan jelentkezik hónapról hónapra, az ember megnyugszik. Teste jól működik. Ha azonban a menstruáció kimarad, akkor sem feltétlenül a gyermekáldás miatt történik az meg. A kimaradó menstruációt ugyanis okozhatja pajzsmirigy probléma és a policisztás ovárium szindróma is. A PCOS-ként inkább ismert anyagcsere betegség vetekszik a cukorbetegség gyakoriságával. Mindenkinél más-más jellegű tünetek mutatkozhatnak, ezért felfedezése, megállapítása is azért nehéz.

A kimaradásért még okolható a stressz is, és ez a sikeres családalapítást nagyban hátráltathatja, mert megakadályozza az ovulációt.

A pajzsmirigy gondok nemcsak a kimaradó menstruációért lehetnek felelősek, hanem a megszokottnál tovább tartó, a normáltól erősebben jelentkező vérzés is a PCOS tünete lehet.

A menstruáció sok nő életében egyenlő az előtte vagy közben jelentkező görcsös fájdalommal. Vannak szerencsésebbek, akik egyáltalán nem küzdenek fájdalommal se a menstruáció előtt, se az alatt. Esetleg minimálisan érzik azt, ami mások számára kínt, fájdalmat, gyógyszerszedést jelent. Akire nem jellemző a fájdalom, ám mégis feltűnik az egyáltalán nem ismert fájdalom, utalhat nőgyógyászati problémára. Ha csak egyszeri, akkor csak azt várja a nő, hogy enyhüljön a fájdalom, ám a nagyon erős, hirtelen fellépő fájdalom is valamilyen problémára utalhat.

A távozó vér sem mindig egyforma. Előfordul, hogy darabosabb, zselészerű formában távozik. Az egyszeri alkalom esetén tapasztalt ilyen vérzés is ijesztő lehet, de ha ez többszöri, egymást követő menstruáció esetén is tapasztalható, a vérrög nagysága érme méretű, akkor mindenképp nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Állhat a háttérben hormonális változás, zavar, de fertőzés is, vagy a véralvadással is gond lehet.

A pecsételő vérzés megelőzheti a menstruációt, amely miatt nem kell aggódni, feltéve, hogy nem minden ciklus esetén tapasztalható. A pecsételő vérzés ugyanis lehet jel. Annak jele, hogy a hormonok szintje nem elegendő.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)