Jump to content

Amit a szemeinknek köszönhetünk

2019. 10. 15. 19:00

A szemünk a legfontosabb érzékszervünk, ezért a látásromlást hamar érzékelhetjük. A kellemetlenségek megszüntetése és az esetleges fájdalom csillapítás érdekében szakorvoshoz fordulunk.

A szemünk nagy kincsünk, és sokkal jelentősebbé válik akkor, amikor azt tapasztaljuk, hogy nem úgy látunk, mint korábban. Októberben különösen nagy jelentőséget szentelünk a szemeinknek, mert október a látás hónapja.

A szemünknek köszönhetően fogjuk fel a külvilág színeit, formáit, történéseit. Az információk nagyját tehát látásunk által kapjuk, ezért kellene védeni. Ebben természetesen nem segít az, hogy ha sokat ülünk számítógép monitorát bambulva. A mai modern kor azonban a kezünkbe adja az okostelefont, a táblagépet, laptopot, így napi szinten több órát töltünk az eszközök társaságában, azok bambulásával. Ezek a készülékek megerőltetik szemeinket és káros hullámok érik a retináinkat.

Akkor kapunk észbe a legtöbben, amikor észrevesszük, hogy nem olyan jól látunk közelre vagy távolra. Fiatalon el sem hisszük, hogy ez megtörténhet velünk is. Negyven év felett azonban évente érdemes lenne szemészeti vizsgálatra ellátogatni.

Bekövetkezhet olyan hirtelen szemprobléma, amellyel azonnal orvoshoz fordulunk. A kötőhártya-gyulladás az a fajta szembetegség, amellyel közegbe nem is érdemes menni, mert emberről emberre terjedő fertőzés. Az őszi időjárással együtt megjelenhetnek a náthás megbetegedések is, amelyekkel együtt a fertőző kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet. A szem pirossága és viszketése árulkodó jel lehet.

Azt gondolnánk, hogy a szürkehályog az a szembetegség, amely csak az időseket kínozza, azonban akár fiatalabb korban is megjelenhet. Sőt, egyre fiatalabb korosztálynál is megfigyelhető a szemlencse homályosságát és emiatt rosszabb látást eredményez. A szürkehályog magától nem fog meggyógyulni, így ha a látásromlását tapasztalja valaki, azonnal forduljon orvoshoz. Az egyre rosszabbodó látást ugyanis a vakság követheti, ha nem kezelik időben. A szürkehályog mellett a zöldhályog is elég sűrű szembetegség. A szemben lévő nyomás olyan nagyra nőhet, hogy már a látóideget is nyomhatja és egy idő után roncsolhatja is. A zöldhályog kialakulásával látásromlás is járhat, és ha nem fedezik fel időben a betegséget, akkor a látás romlását eredményezi.

Ugyancsak általános szemet érintő betegség az árpa kialakulása, amely fájdalommal is járhat. A kis árpa formájú kinövés akkor fájdalmas, ha a szemgolyóhoz is hozzáér. Az irritáción kívül még el is fertőződhet, amely fájdalmasabbá teszi az alapproblémát.

A kötőhártya-gyulladás jellemzője a vörös szem. Nemcsak a szemgolyó, de a szemhéj is begyulladhat. A szemhéjgyulladása esetében is igaz lehet ez, amely viszketéssel, fájdalommal, bedagadással járhat.

Ne várjuk meg, amíg nagyobb lesz a baj. A látás minimális romlásakor érdemes szakembert felkeresnünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)