Jump to content

Örök döntés

2019. 12. 03. 19:00

Az életünk része, hogy társra vágyunk, aki mellett leélhetjük az életünket. Ha megtaláltuk, akkor nemcsak szerencsések vagyunk, de következhet a családalapítás.

Mindenki maga dönti el, hogy hány gyermeket születne. Míg vannak, akiknek a babavállalás nagyon nehezen megy, másoknak ez a projekt sokkal sikeresebbnek bizonyul. Sőt, eljöhet az a pont is, hogy a szülők már nem is szeretnének gyermeket, de a fogamzásgátló módszerek nem adnak 100%-os biztonságot. A fogamzásgátló tabletták hormonszintjétől sok nő tartózkodik, és bár vannak más megoldások, lehetnek azok kényelmetlenek, járhat akár fájdalommal is, így valami más megoldást kellene keresni.

Mi történik akkor, ha egy pár eljut odáig, hogy már teljes a családjuk, több gyermeket nem szeretnének, de a fogamzásgátlási módszerekre sem bízzák magukat.

A régi jogszabályok megszabták azt, hogy egy nő milyen korban és milyen családi helyzetben kérvényezheti sterilizálását. A negyven feletti nők bármelyike kérhette a petevezeték elköttetését, valamint a negyven alatti, de már 3-4 gyermekkel rendelkező családok is kérhették. Valamint ugyancsak kérhették azok a meddővé tételüket, akiknek komoly orvosi indokuk volt arra. Mára ez a törvény úgy módosult, hogy már a 18 évet betöltött nők is szabadon dönthetnek arról, hogy akarnak-e gyermeket, vagy sem.

Ennek ellenére ez egy komoly és visszafordíthatatlan döntést hosszas gondolkodásnak, megfelelő tájékozódásnak kell megelőznie. Ha kiegyensúlyozott családi életet is él valaki a párjával, gyermekeik is vannak, akkor könnyen dönthet úgy, hogy minden olyan kerek és szép, és nem is szeretné másképp. A sterilizálás ilyenkor szóba jöhet, ám az élet nagy fordulatokkal tarkíthatja az életünket, és akár egy gyermek elhalálozása, a pár elvesztése, vagy a kapcsolat megromlása után új pár találása sokat fordíthat a sorsunkon és a gondolkodásunkon is.

Nemcsak a nő esetében történhet meg a sterilizálás, hanem a férfi is vállalhatja. A vazektómia nem jár a férfiak számára a nemi vágy elvesztésével, csupán csak a megtermékenyítésre nem lesz képes. A férfiak esetében ez a beavatkozás nem is veszélyes, valamint jóval kisebb beavatkozást igényel, mint a nőknél, ugyanis utóbbi esetben a hasüreg felnyitásával érhetik el az orvosok a petefészket, amely nagyobb kockázatú műtét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)