Jump to content

A havonta jelentkező fájdalom

2020. 01. 23. 19:00

Amikor egy nő feszültebb, nem a legjobban reagál történésekre, azonnal arra tippelnek a környezetében lévő férfiak, hogy biztosan menstruál. Ez a nők sajátja, és bizony jelei vannak.

A női viselkedésben történő változás nemcsak a menstruáció idejére korlátozódik. A többféle kellemetlenség még a menstruációt megelőző napokban jelentkezhet. A ciklikus menstruációs folyamat során a lényeg, hogy megtermékenyíthető petesejt képződjön, ha a megtermékenyítés létrejött, akkor az be tudjon ágyazódni a méh falába. Ha pedig nem történik meg, akkor a méh falán lévő nyálkahártya a vérzéssel távozik a szervezetből.

A hormonok által vezényelt folyamatot minden nő, sőt minden lány ismer. A menstruációhoz gyakran társul némi fájdalom is, és van, akinél görcsös, erős fájdalommal jelentkezik havonta a vérzés.

Miért van, hogy egyes lányok, nők majdcsak észre sem veszik a menstruációt, míg sokan komoly fájdalmakkal küzdenek meg ezekben a napokban?

Minden nő érzékeli a menstruációs ciklus tüneteit valamilyen formában. Még ha nem is fájdalomról van szó, de egyéb kellemetlenségeket észlelhet az is, aki nőiségének ezt a részét nem éli meg fájdalommal átitatva. A hangulat ingadozása, a mellfeszülés, a puffadás, az emésztésben beállt változás, ha nem is jár fájdalommal, de kellemetlen lehet.

Az alhasi fájdalom mértéke változhat a nők esetében. Vannak olyan hónapok, amikor alig vesz róla tudomást a nő, máskor pedig sokkal nagyobb fájdalmat él át menstruáció ideje alatt. Van, aki nőiségét mindig is fájdalomként élte meg, és szinte már az élete részét jelenti a havonta feltűnő erős alhasi görcs. A méh fala ilyenkor összehúzódik azért, hogy így segítse a vérzést, a tisztulást. Akinek nagyobb mennyiségben vannak jelen szervezetében a menstruációt irányító folyamatokért felelős hormonok, azok esetében az alhasi fájdalom is intenzívebb lehet.

A nagyobb fájdalommal járó vérzés a fiatal lányok esetében jellemzőbb. Ahogy szokták mondani, szüléssel minden megváltozik. Való igaz, hogy az addig fájdalmas menstruációs görcsök enyhülhetnek a már szült nők esetében.

A nagyon fájdalmas menstruáció hátterében azonban állhat gyulladás, fertőzés, endometriózis, hormonzavar vagy mióma is. Sőt, akár vetélés, méhen kívüli terhesség is szóba jöhet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)