Jump to content

Aluldiagnosztizálva

2020. 06. 25. 19:00

Vannak betegségek, amelyek alattomosak, elterelik még a szakemberek figyelmét is, valamint a páciensek is igyekeznek szemet hunyni felette. Az endometriózis ilyen.

Nőnek lenni nem egyszerű, és még nehezebb, ha egészségügyi problémákkal is szembe kell nézni. Egyes női betegségek felismerése alapjában véve nehezebb, de ha még csak nem is részesül a nő megfelelő diagnosztizálásban, csak fokozódik a gond.

Az endometriózis tipikusan az a női betegség, amelyet nehezebben ismernek fel és az is hosszú ideig tarthat. Az endometriózis nem más, más a méhben található speciális szövet, amely a betegség miatt azonban a test más részében is növekedhet, úgymint húgycső, petefészek, vesék, egyéb szervek. Ha olyan szövetek tűnnek fel a testben, amelyeknek eredendően csak a méhben lenne helyük, az fájdalommal jár, méghozzá főleg a medencében jelentkezik, de a test más pontján is. Teljesen legyengítő fájdalom mellett heves és tartós vérzéssel is számolni kell, legyengíti a szervezetet, fejfájást okozhat, hányingerrel, hányással járhat. Maga a menstruáció is okozhat ilyen tüneteket, de az endometriózis következtében a tünetek intenzívebbek, elhúzódók, és ez kihatással van a nő életére, életminőségére, hangulatára, de még emberi és társas kapcsolataira is.

Becslések szerint a nők 10-15%-a küzd az endometriózissal. A krónikus medencefájdalom hátterében legtöbbször ez a gond állhat, mégis nagyon hosszú időbe telik az, amire ténylegesen meg tudják állapítani az endometriózist.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)