Jump to content

Nőgyógyászhati problémák a cukorbetegség árnyékában

2020. 08. 18. 19:00

A diabétesz sokak életét megkeseríti, megnehezíti vagy nagy odafigyelésre kényszeríti. Közülük is a nőkre még külön veszélyt jelenthet.

A cukorbetegségnek megvan az a hátránya, hogy fertőzésekre hajlamosíthat, okozza azt gomba vagy baktérium. A nőgyógyászati gyulladások hátterében márpedig a fertőzés általi gyulladás okozza a legtöbb problémát.

Közülük is kiemelkedő a Candida gomba, amely az egészséges flóra részeként van jelen a szervezetünkben, de akkor okoz kellemetlenséget, fájdalmat, ha számuk jelentősen megnő. Ha a szervezetünk védekezőrendszere meggyengül, bajba kerülhetünk. Még inkább igaz ez, ha a cukorbetegség is fennáll, hiszen ezekre a női bajokra sokkal nagyobb az esély. Már az is elviselhetetlenné válhat, ha a hüvely és a szeméremtest viszketését, kellemetlen váladékozást, fájdalmas vizelést és testi kapcsolatot tapasztalunk, de az egész nőiségünkre kihathat, ha a cukorbetegség következtében fellépő gyulladás meddőséget okoz. A 2-es típusú cukorbetegség esetében már azt is felismerték, hogy nagyban befolyásolja a policisztás ovárium szindróma (PCOS) kialakulását. A cukobetegség következtében a magasabb inzulinszint fokozza a petefészek hormontermelését is, amely hozzájárul a peteérés zavarához.

Nemcsak a nőiségünket, az anyaszerepünket befolyásolhatja a cukorbetegség, de még a daganatos betegségekre is hajlamosabbá tehet. Egyes nőgyógyászati daganatok megjelenése ugyanis nagyobb eséllyel fordul elő cukorbeteg nők körében.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)