Jump to content

Baj van a hormonszinttel

2021. 03. 16. 19:00

Az életünk lehet hullámvasút és ezt nemcsak a történések teszik izgalmassá, hanem a hormonok is befolyásolják, hogyan éljük meg a pillanatokat.

A kamaszkor hatalmas változásokat eredményez mind a fiúkban, mind a lányokban. Testileg és mentálisan más lesz minden, köszönve a hormonoknak. Ilyen nagy hormonális változással jár a várandósság, a szülés és a változókor is, azonban a hormonális zavar is okozhat galibát. A női szervezet hormonszintje állandóan változik, honnan sejthető az, hogy azok a változások, amiket magunkon tapasztalunk a hormonjainknak köszönhető?

Van, hogy egyszerűen nem tudjuk mi történik velünk, csak azt, hogy valami nem stimmel. A hormonok okolhatók, ha:

 

Nőiség, szexualitás

Ha a hormonok egyensúlya megbomlik, az megmutatkozhat a menstruációs ciklusban is. A késés vagy az erős fájdalommal járó havi vérzés is arra utal, hogy a hormonok egyensúlya felbomlott. Ez nem áll mindig meg ennyinél, ugyanis ez kihatással lehet a szexuális vágyra is.

Állandó ingerültség

A világ nem lehet mindig rossz, ahogy az emberek sem. Ha mégis azt érzed magadon, hogy feszült, ideges vagy pedig a körülmények ezt nem indokolnák, ugyancsak a hormonokban kereshető a hiba.

Rossz alvás

Az állandó ingerültség, a hangulatingadozás nemcsak az ébrenléti időben mutatkozhat meg, hanem kihathat akár az éjszakákra is. Arra az időszakra, amikor a testnek regenerálódnia kellene, csakhogy nem tud. Ennek következménye pedig a kialvatlanság, amely ugyancsak ingerültséghez vezethet.

Súlyprobléma

Nem is eszel úgy és annyit, mégis gyarapszik a súlyod. A hormonok szintének megborulása ilyen ocsmány játékot űzhet veled.

 

Haj- és bőrprobléma

A hajhullás nemcsak esztétikai gond, de nagy ijedtséget szokott okozni. Az alkalmankénti egy-két pattanás belefér, de ha tömegesebben és sűrűbben jelennek meg, az már annak gyanúja, hogy valami felborult a szervezetben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)