Jump to content

A nők jobban megérzik

2021. 05. 18. 19:00

Nem a boszorkányos megérzéseikre és a belső sugallatokra gondolunk, hanem a koronavírus elleni vakcina mellékhatásairól.

Az ország és lassan a világ újranyitása annak köszönhető, hogy már javában tart az oltások beadása. Magyarországon is többféle vakcina közül választhatunk és a lakosság egy része már a második oltáson is túl van. Van, akinél már az első vakcina beadása után is tapasztalta magán a kellemetlen és/vagy fájdalmas mellékhatások valamelyikét, mások meg sem érezték annak hatását. A mellékhatások a szervezet immunválaszai, amelyek láz, hőemelkedés, fáradtság, ízületi- és izomfájdalom, fáradtság, valamint nyirokcsomó beduzzadása formájában jelentkezhetnek. Mindkét nem esetében kialakulhat az oltás utáni mellékhatás, de kutatások arra mutattak rá, hogy a nők esetében gyakoribb és intenzívebb.

Maga az oltás, annak hatékonysága, a szervezetre gyakorolt hatása is még vizsgálatokra vár, mint ahogy azt is érdemes kutatni, hogy miért a nőknél jelentkeznek az erősebb tünetek a vakcina beadása után.

Teóriák már léteznek arra nézve, hogy ez miért lehet. Az egyik szerint a hormonok befolyásolják az immunrendszer gyengülését. Első körben az idősek kapták meg az injekciót, de nem lehetett arról se hallani, se olvasni, hogy jelentkeztek volna az idős hölgyek körében az oltás tünetei, amely arra vezethető vissza, hogy esetükben már az ösztrogén szintje alacsonyabb, amely megkímélhette a szervezetüket a komolyabb tünet. Ez lehet az egyik ok. A másik magyarázat a nők és férfiak közötti genetikai eltérés lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)