Jump to content

Felkészítés a női létre

2021. 05. 27. 19:00

Ha egy anyának lány gyermeke születik, akkor jól tudja, hogy milyen sokat jelent a jó, az időben érkező felkészítés arra, hogy milyen változásokkal kell szembe néznie egy kislánynak.

A női lét természetes velejárója a menstruáció. A szülőknek és főleg az anyáknak nagyon fontos szerepük van abban, hogy ne tabuként kezeljék ezt a kényes témát, hanem a felvilágosítás során hasznos és akár gyakorlatias tanácsokkal lássák el lányaikat. Azért az anya szájából hiteles a felvilágosítás, mert nőként teljes biztossággal tudja, hogy miről beszél.

Az iskolában is történik felvilágosítás, azonban ez annyira intim témakör, hogy ezt otthoni körülmények között is érdemes átbeszélni annak érdekében, hogy ne érje a lányokat hirtelen az első menstruáció.

Teljes mértékben nem lehet arra felkészülni, hiszen senki sem tudja, hogy a szervezete mikor érik meg erre, de ha egy lány felkészült, akkor a váratlanul bekövetkező első menstruáció nem marad meg rémes élményként.

Mindenképp az lenne a legjobb, ha a lányok nem tragédiaként, hanem természetes és viszonylag pozitívan reagálnának az első vérzésre, mert ez akár az egész nőiségükre, az életük során bekövetkező menstruációra is hatással lehet.

Nemcsak a havi vérzés tényére kell rátérni, hanem arra is, hogy ez milyen tünetekkel járhat, milyen eszközök közül választhat a tini lány menstruáció ideje alatt. Sőt esetleges balesetekkel is számolni kell (pl. hol a tampon?), ugyanakkor a személyes higiénia fontosságát külön ki kell emelni.

Egyáltalán nem kötelezőszerű, hogy a lányok felvilágosítását csakis az anyák végezhetik. Az apa bevonása is jó megoldása lehet.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)