Jump to content

Profession.hu: a nők csaknem fele nem tér vissza eredeti munkahelyére a szülési szabadságot követően

2024. 03. 16. 20:33

A nők csaknem fele nem tér vissza eredeti munkahelyére a szülési szabadságot követően - közölte a Profession.hu legfrissebb kutatása alapján szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint tízből négy, szülési szabadságról visszatérő nő került már olyan helyzetbe, hogy nem vette vissza a munkáltatója, pedig a hatályos jogszabályok alapján ez kötelező.
A válaszadók további 14 százalékánál pedig a megszűnt munkakörre hivatkozva nem adtak más lehetőséget a visszatérésre.

Jelezték ugyanakkor, hogy a megkérdezett munkáltatók 68 százaléka rugalmasnak tartja a szülési szabadságról visszatérő dolgozóknak kínált feltételeket, és pusztán 5 százalék látja úgy, hogy nem segíti eléggé a kisgyermekes szülők visszaintegrálódását.

A közlemény szerint a munkavállalók jelentős részének nincs pontos képe a jogairól és lehetőségeiről, a munkáltatókat pedig sokszor felkészületlenül éri, amikor egy alkalmazott bejelenti, hogy gyermeket vár.

Ezért Az emberi oldal nevű kezdeményezéssel a Profession.hu az UNICEF Magyarországgal együttműködésben idén a gyermekvállalást tervező és a munkaerőpiacra kisgyermekes szülőként visszatérő munkavállalókat és az őket alkalmazó munkáltatókat segíti. A szülési szabadság előtti és utáni folyamatok átgondolásával, tudatos tervezéssel és családbarát intézkedésekkel a munkáltatók és a munkavállalók egyaránt nyernek - tették hozzá.
A Profession.hu a reprezentatív felmérésben 1000 munkavállalót és 400 munkaadót kérdezett meg.

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)