Jump to content

A BIBLIOTERÁPIÁRÓL - A KÖNYVEK CSODÁS VILÁGA

2015. 09. 22. 13:44

Te tudod, hogy mi a biblioterápia? A „biblion” könyvet jelent, a „therapia” gyógyítást. A biblioterápia tehát könyvek általi gyógyítást jelent. Egyik alapelve, hogy a beteg fizikai és lelki kapcsolata elválaszthatatlan, és nem a betegséget gyógyítják, hanem a beteget.

Valahol az is biblioterápia, ha otthon, kényelmes körülmények között olvasol önfejlesztő könyveket, szépirodalmat, bármit, ami segít helyre tenni a gondolataidat, és az érzelmeidet.

A betegek a személyes problémákat irányított olvasással gyógyítják meg. Több fajtája létezik, a legismertebb Clara Richardson Lack-tipológiája. A fejlesztő biblioterápia során a cél az általános személyiségfejlődés, míg a klinikai típusú esetén a problémákra fókuszálnak. A biblioterapeuták foglalkozásai nem egyformák, de abban egyeznek, hogy egy speciális cél érdekében, tudatosan tervezett, és irányított folyamat során válogatott irodalmi anyagok olvasása és megbeszélése folyik.

Fontos, hogy a biblioterápia során a megfelelő személynek a megfelelő időben, a megfelelő szakirodalom kerüljön a kezébe, hiszen csak így lehet eredményes a foglalkozás. Az irodalom eszközként való alkalmazása hatalmas erőket nyithat meg.

Bruce Colville így vall: „A megfelelő időben olvasott megfelelő történet a szív irányába kilőtt nyíl.”