Jump to content

Családban az erő?

2016. 07. 11. 14:14

A harmonikus családban mindenképpen. Egy alapvetően jól működő család nemcsak lelkileg vértezi fel tagjait az élet kihívásaival szemben, hanem bizonyítottan pozitív hatással van az egészségi állapotra is.

De milyen egy jól működő család? Sokféleképpen tud jól működni egy családi rendszer, de a legfontosabb, hogy a családtagok érzelmi és fizikai biztonságra leljenek benne. Ha egy családban elfogadás, meghittség és öröm uralkodik, akkor erőteljes az egészségmegőrző hatása is.

Az ünnepek közeledtével pedig mindig különösen felértékelődik a család szerepe. Az ünnep alkalom arra, hogy a családi kötelékeket szorosabbra fűzzük, és jó lehetőség arra is, hogy kiszakadva a hétköznapok világából, teret adjunk az önfeledtségnek és az egymásra hangolódásnak.

De ha már a hangolódásnál járunk, fontos tudnunk azt is, hogy az életerősítő családi harmónia és meghittség nem teremtődik meg magától egyik napról a másikra. Az ünnep szimbólumai fontosak, de nem mindenhatóak. Ha nem tudunk túl látni az ajándékozáson, a lakomákon és a pihenésen, nem részesülhetünk az ünnep igazán áldásos hatásaiból.

A felkészülésre épp úgy hagyjunk időt és energiát, mint magára az ünnep megélésére. Mindegyiknek a család az alapvető közege. Figyeljünk családtagjainkra, és fedezzük fel újra a pozitív érzelmek erejét. Ez kicsit közhelyesnek tűnik, de számos kutatás bizonyítja, hogy a pozitív érzelmek, az adakozás, a nagyvonalúság jó hatással van kapcsolatainkra, de kedvező hatással bír saját szerveztünk működésére is. Rohanó, értékválságos világunkban is igyekezzünk meglátni a lényeget: az érzelmi biztonság, az elfogadó szeretet, és az összetartozás életmegtartó ereje nélkül nem tudunk élni, boldogan biztosan nem.