Jump to content

Aminek nevet adunk

2018. 11. 08. 19:00

A mai korban élve számos tárgy vesz körül. Ebből nagyon sok csak dekorációs elem, de még több az, amit gyakorta használnunk funkciójuknak megfelelően.

Az okostelefonok szinte mindenki számára azok a készülékek, amelyek mindig velünk vannak. Olykor érezhetjük úgy, hogy túl sok ingerhez juttatnak, de ha valami miatt nincs nálunk, vagy a közelünkben, akkor úgy érezzük magunkat, mint a félkarú óriások. Talán még nevet is adunk a készüléknek, vagy a márkájának megfelelő elnevezéssel illetjük.

Lehet, hogy te is találkoztál már olyannal, akár a családodon belül is, aki névvel látta el valamelyik használati tárgyát. Emlékszem, hogy gyerekkoromban a keverőtárcsás mosógépünk Marcsa névre hallgatott. Azaz nem hallotta, de attól még Marcsaként működött, mosott. Ugyanígy becézni lehet bármilyen más tárgyunkat is, és van, aki él is ezzel. Amerikában is ebből indult ki egy autómárka. Egy kampányukban azt hirdették, hogy vásárlóik beküldik autóik elnevezését, a cég legyártja az egyedi nevet tartalmazó táblát és azt fel is helyezik az autóra. Az elgondolt limit többszörösét kellett legyártani, akkora volt az igény.

A mi Marcsánk helyett sokkal modernebb technika érkezett a fürdőszobánkba, mégis évekig őriztük a jó öreg keverőtárcsás Marcsát. Persze arra fogtuk Marcsa megőrzését, hogy ha elromlana az új gép, akkor legyen mihez nyúlni. Mélyen legbelül tudtuk, hogy ez már sosem fog bekövetkezni, Marcsától mégis nehéz volt megválni.

Ebből kiindulva néhány szakember is vizsgálta, hogy vajon az emberek jobban kedvelik azokat a tárgyaikat, amelyeknek nevet adnak? Kísérletbe bevont alanyok egy részének műanyag stresszlabdákat adtak. A feladatuk az volt, hogy egy hónapon keresztül minden nap használják a stresszlabdáikat. A másik csoportnak is ugyanez volt a dolga, de még egy olyanra is megkérték őket, hogy labdáik kézhezvétele után azonnal adjanak annak nevet labdájuknak.
Amikor egy hónap múlva újból megjelentek a kísérletben résztvevők a szakemberek előtt, akkor feltették számukra azt a kérdést, hogy mennyiért tudnának megválni labdáiktól? Akik már a kezdetekben névvel látták el a labdájukat, sokkal jobban kötődtek a tárgyhoz, és csak nagyobb érték ellenében szabadultak volna meg attól.

A névnek tehát ekkora jelentősége lenne? A szakemberek szerint nem csak a tárgyak elnevezése a fontos. A legfontosabb tényező az, hogy az emberek a tárgyaikat saját maguk nevezhessék el. Ez az aprócska mozzanat az, amelyikre időt és energiát kell fordítani, hogy találó névvel illessük tárgyainkat. És ha van egy jó neve az eszköznek, akkor az pozitív érzelmekkel tölti el az embert egy élettelen tárgy esetében is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)