Jump to content

Közösségben magányosan

2018. 12. 18. 19:00

Már a cím is ellentmondásos, pedig nagyon is helytálló. Legtöbbünk ugyanis jelen van a közösségi oldalakon, csak az nem mindegy, hogy mennyire távolodik el a valóságtól, és mennyi időt tölt a virtuális valóságban.

Rászólunk a gyerekekre, a fiatalabb korosztályra, hogy foglalkozzanak a saját életükkel, gondolatukkal, élő kapcsolataikkal sokkal többet. Vagyis arra igyekszünk motiválni őket, hogy távolodjanak el a virtualitástól, az online média és a közösségi oldalak által nyújtott lehetőségektől úgy, hogy sokkal inkább figyelnek a körülöttük lévő valóságra. Mondjuk ezt mi felnőttek néha olyan hiteltelenül, hogy mi magunk is kezünkben szorongatjuk az okostelefont, és minden egyes hangjelzésre reagálunk, amelyet a telefonunk ad ki. Messenger üzenet, egy reakció valamelyik képünkre, mások által közzétett bejegyzések jönnek-mennek, és mi mindet figyelemmel kísérjük.

A közösségi oldalakon szinte mindenki jelen van. Legalábbis valamilyen mértékig. Ám az, ha valakinek sok ismerőse van ezeken a felületeken, egyáltalán nem azt jelenti, hogy a való életére is igaz ez. Mint ahogy az sem mérvadó, hogy ha sok időt töltünk a közösségi oldalakon, akkor kevésbé kerül el a magány és a depresszió.

A mai világban már szükségszerű, hogy gyermekeinket beengedjük a virtuális világba, mert ez a jövő. Ismerniük kell a lehetőségeiket, annak minden előnyét, mert számukra már ez lesz a jelen, ebben a világban kell boldogulniuk. Ám a felnőtteknek kell megtanítani azt is, hogy mi az egészséges időmennyiség, amit a valóságon túl lehet eltölteni.

A közösségi média nem rossz, ha megtanuljuk a helyén és idejében kezelni azt. Vagyis hagynunk kell a gyerekeket, a fiatalokat megtapasztalni annak minden szegmensét, de azt is tudatosítani érdemes, hogy a valóságot semmi sem pótolja, helyettesíti.

Kísérletekkel bizonyították azt, hogy aki részt vesz a közösségi média világában, de arra a való életéből csak kis időt szán, az kevésbé lesz magányos és depressziós. Amíg a valódi kapcsolatainkat építjük, hobbit találunk, célokat valósítunk meg, addig van értelme az életünknek. Nem azt jelenti, hogy teljesen mellőzni szükséges a közösségi oldalak használatát, csupán abba kisebb időt és energiát fektessünk. Ez igaz a fiatalokra és a felnőttekre egyaránt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)