Jump to content

A szeretet ünnepe, nem a stresszé

2018. 12. 25. 19:00

A karácsony a szeretet ünnepe. Ilyenkor azonban kötelezőnek tűnik szeretni. Olyanokra is odafigyelünk, akiket nem is ismerünk. Sürgünk a konyhában, hatalmas pénzt adunk ki az ajándékokra.

A karácsonyt sokkal inkább a pénzköltés ünnepének is lehetne nevezni. Igazából csakis tőlünk függ, hogy mennyit költünk erre az ünnepre, mint ahogy az is, hogy mennyire válunk eggyé a karácsonyi stresszel. Mert, ha megpróbálunk mindenféle követelménynek és egyéni elvárásnak megfelelni, a karácsonyi csoda inkább stressznek nevezhető, mint családi együttlétnek, meghittségnek. Pedig a karácsony a legszebb és szívünknek legkedvesebb ünnepe is.

Az év végéhez közeledtél annak örülhetünk a leginkább, hogy a család együtt lehet. Ilyenkor a legtöbben nem dolgoznak (mert azért erre is van kivétel) és még, akik külföldön tartózkodnak, azok is úgy időzítenek, hogy az ünnepeket családjuk körében tölthessék.

Ami olyan idillikusnak tűnik, az a valóságban a legnagyobb feszültségek forrása is lehet. Felszínre kerülhetnek a szent ünnepen olyan családi viszályok, olyan elvarratlan szálak, amelyekről jobb lenne tovább hallgatni, vagy úgy tenni, mintha sosem történt volna meg. Ugyanakkor az együtt töltött idő felszínre hozhat sérelmeket, amelyek pont karácsony büfögnek fel.

Idilli képként tárul elénk a karácsonyi vacsora, de az, hogy addig, amíg az asztalhoz nem ülnek a vendégek, mennyi mögöttes zsörtölődés, idegeskedés, negatív hangulat lehet, csak a házigazdák tudják. Egy nagyobb szabású, több személyre tervezett karácsonyi vacsora lebonyolítása akkor sem stresszmentes, ha csak a családtagokat hívjuk meg. Arról nem is beszélve, hogy nem kis pénzbe kerül. Még karácsony sem a pihenésről szól. Előtte azért lehetünk idegesek, hogy minden flottul menjen, utána pedig a pakolás és a takarítás okozhat feszültséget.

A karácsonyi összejöveteleken a hangsúly az evésen van, de emellett szerepet kap az ivás is. Méghozzá ilyenkor hajlamosabbak vagyunk több alkoholos italt elfogyasztani. A téli időszakban eleve jobban lecsúszik az emberek torkán a szesz, mint máskor. Az alkohol ugyanis némileg oldja a stresszt, amelyet nemcsak a karácsony körüli mizéria válthat ki, hanem a nap hiánya is.

Jobban esik télen a szeszes ital fogyasztása, mondván, mert felmelegít. Valójában arról van szó, hogy a bőr alatti erek tágulnak ki jobban ilyenkor. Nemhogy melegítené a szervezetet az alkohol, de több hőt ad le és hamarabb ki is hűlhetünk. Csakhogy a karácsonyi alkalmak kedveznek az alkoholfogyasztásnak.

Óvatosan kezeljük a szeszes italokat, mint ahogy mértékkel együnk és kevesebbet idegeskedjünk karácsonykor, hogy úgy éljük meg ezt az ünnepet, ahogyan kellene.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixaay.com)