Jump to content

A hobbik pszichológiai hatásai

2019. 01. 15. 19:00

A gyerekek nemcsak tiszták, de nyitottak is a világra. Ezt mutatja az is, hogy annyi minden érdekli őket és látásmódjuk is tele van a képzelet megannyi tüneményével, amely a felnőttekből már kiveszett.

Gyermekkorunkban több minden foglalkoztathatott. Emlékszel, amikor kerested önmagad, ezért kipróbáltad magad többféle sportágban mire megtaláltad azt az egyet, amelyben a tehetséged is megnyilvánult és nem kínnal tetted? Emlékszel arra is, amikor egyszerre többféle hobbidnak éltél?

Mára mi maradt abból? Felnőttként is lehetnek hobbijaink, sőt, akkor a jó, ha fel tudunk abból mutatni néhányat, de erre csak kevés időt tudunk szánni napjainkból. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy találja meg magának azt a szabadidős elfoglaltságot, amiben jól érzi magát, mert a stresszoldás egyik legjobb módszere lehet. Ha pedig a hobbi állatokkal, növényekkel, természettel, alkotással kapcsolatos, akkor tényleg sok feszültségtől megszabadulhatunk. Ugyanezt jelentheti a zenehallgatás, a hangszeren való játék, az éneklés. Bármi lehet hobbi, ha abban megtaláljuk önmagunkat és az élvezetet.

A hobbinkban való elmerülés segít abban is, hogy kikapcsolódjunk, agyunk ne a mindennapi problémán kattogjon, hanem egész más területre evezzen.

Van az a mondás, hogy olyan munkát kellene választanunk, ami egyben a hobbink is, mert attól fogva a munka sosem okozna nyűgöt. Csupa szórakozás lenne az életünk. Van, aki tényleg ennyire szerencsés, és a hobbiját úgy tudja űzni, hogy egyben a munkájává is teszi. Ők vannak kevesebben, de nem lehetetlen.

A hobbi tehát feltölthet szellemileg, ellazíthat mindenhogyan, lehet a munkánk is, és hobbink által tartozhatunk egy csoporthoz is, amely szintén jó érzéssel tölti el az embert. Nehéz megtalálni az alapját, hogy a hobbit a csoporthoz való tartozás miatt kedveljük jobban, vagy éppen fordítva. Mindegy is, de amíg a hobbinkat űzzük, a társas kapcsolataink és kommunikációnk is erősödhet.

Amikor egy hobbinak élünk, azt egyre precízebben szeretnénk űzni, ezért olvasunk, nálunk ügyesebbektől kapott információkkal bővülve ügyesebbé válhatunk. A hobbink által fejlődhetünk, nemcsak ismeretekben, kézügyességben, de személyiségünkben is.

Muszáj ebben a túl zajos, túl nyüzsgő életünkben keresni egy olyan részt, amit szeretünk csinálni, megnyugtat, kikapcsol. Gondolkozz csak el, neked mi jelenti ezt? Kezdj bele még ma. Hagyd az otthoni teendőidet, told félre, és hagyd, hogy eluralkodjon feletted a hobbid.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)