Jump to content

Kell egy kis plusz

2019. 02. 14. 19:00

Gyors és ideges világban élünk. Ehhez igyekszünk alkalmazkodni. Hol jobban sikerül ez, hol kevésbé, attól függően, hogy milyen állapot van fizikumunk, elménk és lelkünk.

Éppen a felgyorsult, mindig kapkodós, mindig ideges, minden időnket beosztó napjainkat a leghatékonyabban igyekszünk szervezni, és az életmódunkat is a lehető leginkább próbáljuk megkönnyíteni. Ebben segítenek a modern technikai eszközök, az internet, és még sok minden más is.

Szeretjük készen kapni a termékeket, hogy azt már csak használni kelljen, mégsem úgy értékeljük az ilyen tárgyaikat, mint azokat, amelyekbe munkánkat, energiánkat és időnket kell belefektetni.

Vajon miért imádják annyian az IKEA-s termékeket? Hihetetlen bútorokat, kényelmünket szolgáló termékeket kapunk készen, de mégis félkészen, így abban benne van a mi munkánk is.

A gyors világban szeretjük, ha a környezetünk is támogat az ahhoz való alkalmazkodáshoz. Így néhány falat gyorsétel, vagy a gyorsan elkészíthető ételek is kiválóak lehetnek. Gondolnánk mi, csakhogy a gyors termékeket gyártó cégek arra is rájöttek, hogy termékeik mégsem olyan kelendők annak ellenére, hogy pillanatok alatt elkészíthető zacskós ételük. Hiányzott belőle a vevők számára legalább egy kis feladat, ami miatt úgy érezhetnék, hogy az étel elkészítéséhez ők is kellenek. Még panasszal is éltek a vásárlók, miszerint minden örömtől, tennivalótól megfosztották őket. Nem volt más választás, úgy alkották meg termékeiket, hogy ahhoz szükséges legyen némi tennivaló ahhoz, hogy kész legyen.

Való igaz, hogy éreztük már úgy, ha valamit saját kezűleg készítettünk el, az számunkra nagyobb értéket képviselt, mint egy új, valakitől kapott hasonló darab. Még akkor is, ha az általunk megalkotott tárgy egyáltalán nem azt a színvonalat képviseli amelyért amúgy pénzt adnánk ki.

A saját magunk által készített tárgyakat értékesebbnek ítéljük meg, mint a megvásárolt, kész termékeket és ezt számos kísérlettel alátámasztották. Egy egyszerű példa erre az, hogy ha origami figurákat hajtogatunk, akkor annak ellenére is szebbnek látjuk, ha a profi által meghajtogatott mintadarabtól jócskán eltér a sajátunk. Míg egy olyan ember, aki nem hajtogatott, csak a kész figurát szemléli, a mi origami hajtogatásunkat értéktelennek ítélné meg.

A saját készítésű tárgyak nagyobb értéket képviselnek életünkben, ez kétségtelen, de gond akkor van, ha ezt nem csak mi gondoljuk így, hanem másokra is rá szeretnénk erőltetni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)