Jump to content

Az utánozás az empátia mutatója lehet

2019. 05. 09. 19:00

Tapasztalhattuk már azt, hogy akár idegen közegben is igyekszünk alkalmazkodni a többséghez. Ez segít beilleszkedni egy adott közösségbe, amely a legtöbbek számára fontos.

A társas érintkezés hatással van az emberekre, de az állatokra is. A gyermekeink számára a legközvetlenebb tanulásra alkalmas közeget a család jelenti. Lehetőleg a legjobb mintával igyekszünk gyerkőceink számára lenni, de az állatvilág utódai is utánzással sajátítják el a viselkedési szokásokat.

Lehet másokat majmolni, amely azt jelenti, hogy minden apró mozzanatunkban igyekszünk valakihez hasonlítani, ezért mindent meg is teszünk. Nem is csoda, hogy kialakult az "Utánozás majomszokás." szólás is, amely ugyancsak arra utal, hogy az ember utánozhatja társait. Azaz nemcsak az ember, hanem a közösségben élő állatok is. Így nem csoda, ha több ember tartózkodik egy helyszínen, helyiségben, és az egyikük hangosan nevetni kezd, mindenki más keresni kezdi a hang forrását. A nevető ember látványa akkor is mosolygásra és nevetésre késztetheti a többieket, ha fogalmuk sincs arról, hogy az illető min nevet. Egyszerűen a nevetés nevetést vált ki. Arra már buzdítottuk az olvasókat, hogy mosolygással csaljanak ismeretlenek arcára is nevetést. Ismeretlenül is viszonozhatják ezt a gesztust, és sokkal jobban indulhat egy nap. Nem csak a sajátunk, hanem másé is. Érdekes, hogy nem is szükséges nevető emberek társaságában lennünk, ahhoz, hogy nevessünk. Ha megnézed az alábbi videót, rá fogsz jönni, mire gondolunk.

 

Ugye, hogy egy videó is elég ahhoz, hogy a nevetés ragadós legyen?

Ez vonatkozik tehát a mosolygásra, a nevetésre, de még az ásításra is.

Ismerős lehet az, amikor többen egy helyen tartózkodva, az egyikük ásítása után szinte láncreakcióként kezdenek el a többiek is ásítani. Német szakemberek közel négyszáz kísérleti alanyt vontak be kutatásukba. A csoport egyik részének olyan videót mutattak be, amelyben a szereplők megérintették az arcukat, mosolyogtak és ásítottak. A másik résznek azonban ugyanez a videót, de az ásítás nélküli változatában mutatták be. Az emberek többsége utánozta a látottakat, de amelyikben nem volt ásítás, az emberek csak kis százaléka ásított spontán módon. Amelyik csoport videójában az ásítás is szerepelt, köztük látványosan megugrott az ásító személyek száma, vagyis az ásítás átragad. Tovább elemezve, az ásítós videót nézők közül is csak azok ásítottak a képsorok láttán, akik az átlagosnál empatikusabb személyek.

Te mennyire vagy empatikus, kibírod ásítás nélkül vagy sem?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=1veWbLpGa78, https://www.youtube.com/watch?v=M3QYDtSbhrA)