Jump to content

Az étvágytalanság nyomában

2019. 08. 20. 19:00

Enni nemcsak szeretünk, de a test benzinét juttatjuk be a szervezetbe. Annak lebontásából jut a test az értékes vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, rosttartalomhoz stb. Létszükséglet a táplálkozás, mégis van, amikor úrrá lesz az étvágytalanság.

A betegségek, a stressz, az élet adta nehézségek még az amúgy jó étkűek esetében is alakíthatja úgy, hogy nem kíván semmilyen ételt. Étvágytalanság esetén minden falat lenyelése kín lehet, noha tudjuk, hogy szükséges magunkhoz venni főleg folyadékot és persze némi ételt is.

Mindenki életében lehet olyan szakasz, (akár többször is), hogy étvágytalansággal küzd. Az addig jól evő énünk helyett egy egészen más oldalunkat tapasztaljuk meg.

Nemcsak az elménk számára jelent nehézséget, hogy egy-egy nehéz helyzettel megbirkózzunk, megkeressük a megoldást, hanem azt az egész testünk megérzi, és megsínyli. A kiegyensúlyozott személyeket ugyanúgy érik nehézségek, de esetükben az a különbség, hogy azonnal arra törekednek, hogy megteremtsék az egyensúlyt. Alkalmazkodnak az aktuális helyzethez. Van azonban, amikor kibillenünk ebből az egyensúlyból, kevésbé találjuk akár önmagunkat, akár a megoldást és annyira megterheli a szervezetünket, hogy az kihívásoknak megfelelően a test egésze reagál. Összegyűjti tartalékait és a megfelelő helyzetekben engedi csak kibontakozni. Ez tehát a szervezet egy védelmi funkciója.

Nem lehetünk mindig a magasban, olykor meg kell tapasztalni a mélységeket is, amely igen nagy próbára teszi az emberi elmét és fizikumát is. A stressz egy negatívan értendő szó, pedig létezik jó stressz is, amelyre ugyancsak kihívást jelent az emberi szervezet számára. A pozitív élethelyzetek is stresszel járhatnak, és a szervezet ugyanúgy elkezd tartalékaiból félre rakni azért, hogy szükség esetén legyen milyen erőtartalékot mozgósítani.

Történjen tehát jó vagy rossz dolog az életünkben, ha azt soknak ítéli meg a test, akkor nem fogad be több tápanyagot, hanem a meglévőből gazdálkodik, ezért nem érezzük magunkat éhesnek.

Egy nagyobb trauma, úgymint egy komolyabb balesetből való lábadozás, egy szeretett családtag, ismerős elvesztése, egy szerelmi csalódás, szakítás, válás annyira megtépázhatja az ember lelkét, hogy ugyanúgy stresszként éli meg a szervezet, így a már fent leírt módon készül fel az extra igénybevételre.

A most tapasztalt nagy hőségben pedig ugyancsak előfordulhat gyerekek, felnőttek körében is étvágytalanság. Csak a folyadék az, amire vágyunk. Gyerekek esetében ez különösen ijesztőnek hat, ha napok óta alig tudunk beletuszkolni néhány falatot. A szülők, de még inkább a nagyszülők rémülnek meg ebben az esetben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)