Jump to content

Karácsony nélkülük

2019. 12. 24. 19:00

Szeretet ünnepe. Így is nevezzük a karácsonyt, amely a családi, baráti együttlétről, a közös visszaemlékezésekből, beszélgetésekből, ajándékozásból és az eszem-iszomból áll.

A legtöbb családban jó előre be van tervezve, hogy melyik családtaghoz mikor látogatunk el, valamint az is, hogy mikor fogadjuk mi a vendégeket. Az előre megtervezés azért is fontos, hogy legyen elegendő idő az ajándékok összegyűjtésére, az ünnepi menü elkészítésére.

A karácsony az az ünnep, amelyre még a külföldön dolgozók is úgy időzítik szabadságukat, hogy feltétlenül szeretteik körében tölthessék. A karácsony ünnepe az iskolai téli szünetet is jelenti, így a gyerekek tanulásmentesen várják, hogy mit kapnak ajándékba. A legtöbbünk erre az időszakra is kiszámolja szabadságát, hogy a szeretet ünnepét családja körében tudja tölteni. Sokan ilyenkor utaznak el távolabb – akár külföldön – élő rokonokhoz, hogy együtt tölthessék a karácsonyt. Igazi vándorútra kelhet ilyenkor az ember.

Ez nagyon sokak életében így történik az év utolsó időszakában, de bizony ez nem vonatkozik mindenkire. Egyes üzletek még ünnepnapokon is nyitva tartanak, a tömegközlekedési eszközöket vezetők az ülésben ülve töltik még a karácsonyt és a szilvesztert is azért, hogy az utasok elérhessék úti céljukat.

Sürgős műtétek, szülések nem várhatnak az ünnepek utánra, hiszen bármikor úgy dönthet egy magzat, hogy világra akar jönni. Balesetek, betegségek is bármikor bekövetkezhetnek, amelynek kezelésére orvosi csapatra van szükség.

Ahogyan az orvosok is ügyeletben vannak még az ünnepek idején is, úgy a rendőrség és a tűzoltók emberei is. Ez azt is jelenti, hogy míg sok család élvezi az együttlétet a saját családjával, addig másoknak nélkülözniük kell egy-egy családtag jelenlétét. Munkájával ugyan a közösséget szolgálja, de nincs jelen saját családja körében.

Gondoljunk egy kicsit azokra, akik az ünnepek ideje alatt is dolgoznak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)