Jump to content

Lélegezz a fájdalom ellen

2020. 02. 27. 19:00

Korral olyan változásokat tapasztalhatunk meg testünkön, életvitelünkben, amely fiatalként eszünkbe sem jutott, hasonlót sosem éltünk át.

Gyermekkorban is érezhetünk fájdalmat, hiszen a világ és a környezet megtapasztalása során átélhetünk baleseteket, megbetegedéseket, amelyek fájdalommal is járhatnak. A gyerekek számára a fájdalom tapasztalása gyakorta sírással jár. Mit tesz ilyenkor egy szülő? Természetesen gyermeke vigasztalása és a fájdalom csillapítás az elsődleges szempont. Tudjuk, hogy a szülők ölelésének, puszijának gyógyító, fájdalomcsillapító hatása is van, de gyakran mondjuk azt gyerkőceinknek, hogy tereljék el a fájdalomról a gondolatukat (vagy inkább a szülő igyekszik ezt megtenni) és vegyenek mély lélegzetet.

Nos, egyáltalán nem mondunk butaságot. Eleve, ösztönösen is levegőért kapkodunk izgalom és fájdalom esetén is. A légzés is lehet a tudatos és természetes fájdalomcsillapítás eszköze, ha azt megfelelően tudod irányítani.

A légzéstechnika alkalmazásával a figyelmünket is eltereljük a fájdalomról, és egyáltalán a körülöttünk zajló eseményekről, gondolatainkról. Fájdalom észlelése esetén keressünk egy nyugodt helyet, ahol magunkra tudunk figyelni. Mindegy, hogy állunk, ülünk vagy fekszünk. Egy a fontos, tudjunk magunkra figyelni. Ez nem mindig egyszerű.

Tegyük a kezeinket a bordáinkra és lélegezzünk. Figyeljünk magunkra, arra, hogy érezzük-e ahogy beszívjuk a levegőt? Eleinte talán még néhány másodperces magunkra való figyelés is nehézséget okozhat, de igyekezzük visszatérni az önmegfigyelésre. Fókuszáljunk csak a légzésre. Idővel egyre könnyebb lesz tartani a koncentrációt és fokozatosan lehet az időt nyújtani.

Ha megtanultál magadra figyelni, akkor alkalmazzuk a váltott orrlyukas légzést, amelyet ha jól csinálunk, akkor az általános egészséghez járulhat hozzá.

Ennek a légzési technikának az a lényege, hogy a jobb kezedet az orrodhoz emeled. A jobb kéz hüvelykujját és a gyűrűsujjat az orr jobb és bal orrlyukához illesztjük és először a hüvelykujjal fogjuk be a jobb orrlyukat, így a balon keresztül áramoltatjuk be és ki a levegőt. Közben néhány másodpercig bent tartjuk a levegőt. A következőkben szabaddá tesszük a jobb orrnyílást és a gyűrűsujjunkkal a balt fogjuk be, így a ki- és belégzés a jobb orrnyíláson tesszük. Ezt a légzési technikát legalább öt percen át ismételni szükséges.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)