Jump to content

Egy hatalmasra fújt lufi? Igazságok és hamis teóriák nyomában

2020. 03. 12. 19:00

Koronavírus. Jelenkorunk és jelenünk leggyakrabban hallott és talán legrettegettebb szava, amely az egész világot képes lázban, pánikban tartani.

Ország-világ, idős és gyermek, nő és férfi, mindenki tud már a Covid-19 betegségről, amelyet csak koronavírusként emlegetünk. Reagálni kell a kialakult helyzetre egyénileg, nemzetileg is, valamint érdemes betartani személyes higiéniás szabályokat. A legnagyobb problémát az okozza, hogy ha tisztában is vagyunk azzal, hogy létezik a vírus, sok ijesztő, de egyáltalán nem tudományos álhírek is terjednek. Az internet pedig szabad teret ad a valótlan hírek terjesztéséhez.

Tény, hogy a koronavírus létezik, nem szabad nem tudomást venni róla, azonban tudni kell fontos dolgokat is. Nemcsak a koronavírus, de más kórokozók jelenlétét is meg lehet szüntetni, minimalizálni azzal, ha a személyes higiéniára jobban ügyelünk. Felhívták a figyelmünket a gyakoribb és alapos, szappannal történő kézmosásra. Jobb híján az alkoholos kézfertőtlenítő hatását is alkalmazni lehet. Feltéve, hogy találunk még olyan boltot, ahol ez kapható. Mindenki tapasztalhatja, hogy hazánkban is egyre inkább érezhető a pánik még enyhébb formája, amely megmutatkozik a boltok liszt és cukorkészletének rendkívüli fogyásában, kézfertőtlenítőt sem lehet már sok helyen kapni, mert az előre bespájzolók már felvásárolták.

Teóriák, minden tudományos érv ellenére útra keltek, és hódítanak. Ilyen például az, hogy a Kínából érkező termékeket ne vegyük át, mert magukon hordozhatják a koronavírust, hiszen maga a betegség is Kínából indult el. A vírus azonban nem él meg a tárgyak felületén addig, amíg a távoli országból hazánkba érkezik, a felesleges pánikkeltésre azonban kiválóak ezek az okosságok.

Mint ahogy az is, hogy a test egészének alkohollal való bepermetezése megvéd a kórokozótól. Valószínűleg ez abból indult ki, hogy megoldás lehet a védekezésben az alkoholos kézfertőtlenítő használata. Aki már elkapta a koronavírust, azt a külső permetezés nem gyógyítja meg, azonban a nyálkahártyát ingerelheti és irritálhatja is.

A velünk élő kedvencek hordozhatnak kórokozókat, de a megfelelő gondoskodás, a védőoltások rendszeresítésével és megint csak a személyes higiéniával ezek minimalizálhatók. Mégis elsőként terjedt az a hír, hogy kedvenceink is terjeszthetik a rettegett koronavírust, ám az az igazság, hogy egyáltalán nem bizonyított ennek ténye.

Olyan védelmi módszer is terjedt, hogy a kézszárítók segíthetnek a vírus elpusztításában. A kézszárítók arra alkalmasak, amire kitalálták és megalkották azokat, vagyis a kéz szárítására, de a vírust nem öli meg. Ellenben az alapos kézmosással.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)