Jump to content

Megéri önzetlennek lenni

2020. 07. 16. 19:00

Az életünkben egyensúlyra törekszünk, legyen szó munkáról, családról. Békében és nyugalomban szeretnénk a mindennapjainkat tölteni.

A béke és a nyugalom eléréséhez szükségünk van szeretetre és ugyanúgy kimutatni, kimondani is szükségünk van azt. Míg vannak, akik önzetlenül képesek segíteni másokon, addig a másik oldalon az önzők állnak. Az önzetlenség azt jelenti, hogy mindenféle haszon nélkül segítünk valakin. Valakiben ez a hajlam nagyobb, mint másokban. Az önzetlenség kimutatható az agyban is.

Jó érzés jót tenni másokkal. Úgy jót tenni, hogy azért tényleg nem várunk semmiféle ellenszolgáltatást, pénzt. Az önzetlenség jó érzéssel társul, és valóban igaz, hogy ilyenkor megemelkedik a dopamin szintje a szervezetben.

Az alturizmus tényleg jó, és jó hatással van arra is, aki önzetlen, de az ilyen cselekedet még fájdalomcsillapító hatással is bír.

Vizsgálatokkal mérték, hogy milyen hatása lehet az alturizmusnak. Véradó személyek egyik csoportjának azt mondták, hogy a véradásból eredő vér természeti katasztrófa sérültjeinek számára lesz, míg a másik csapat véradói számára semmilyen célt nem határoztak meg. Akik jó ügy érdekében adtak vért, segítettek betegeken, arról számoltak be, hogy nem is éreztek fájdalmat. Akik azonban csak úgy, cél nélkül adtak vért, nagyobb fájdalomról számoltak be.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)