Jump to content

Az erős is lehet gyenge

2018. 10. 23. 19:00

A női és férfi fizikumot összehasonlítva egyáltalán nem vitás, hogy a férfiaké az erősebb nem. A nők esetében ezért is helyénvaló a gyengébbik nem elnevezés. Ha azonban egészségről van szó, más a helyzet.

Több társadalomban a nők átlagosan tovább élnek, mint a férfiak. Eleve igaz lehet, hogy fiatalabban halnak meg a férfiak, és életük során is több betegségben szenvedhetnek, mint a nők. Az élethosszunkat befolyásolják biológiai tényezők is, de ugyanúgy hatással vannak társadalmi jellemzők is, így a sok stressz, az állandó fizikai munka is kihathat az élethosszunkra. A saját és környezetünk viselkedése is meghatározhatja, hogy mennyi ideig élünk. Ez esetben sokkal jellemzőbb, hogy a férfiak olyan veszélyes szituációkban, helyzetekben találják magukat, amelyek az életükre is veszélyes lehet. Nemcsak az extrém sportokra kell gondolni, hanem az erőszakra, verekedésre, a káros szokások hajszolására. Ráadásul esetükben sokszor igaz az, hogy nem is fordulnak szakemberhez segítségért.

Isten óvjon mindenkit attól, hogy egy férfi beteg legyen. A nők akár hang nélkül megszülnek egy gyermeket, de a férfiakat egy nátha is leteríthet. Persze, nem általánosítunk, mert kivételek vannak, de az orrcsepp reklám kiválóan illusztrálja, hogyan működik egy beteg férfi.

A nők ugyanúgy lehetnek betegek, de ők igyekeznek utána járni a betegség okának, megszüntetni a panaszokat. Sokkal könnyebben rászánják magukat szűrővizsgálatokra, mint a férfiak. Sőt, ha orvosról van szó, sok férfi tagadja, hogy bármi baja lenne. Úgy tesznek, mintha nem lenne problémájuk. Ez történhet azért, mert elhiszik magukról, hogy kemények, és orvos nélkül is megoldódik a bajuk, vagy azért, mert legbelül rettegnek az orvosi rendelő látványától is. A nők tehát többet foglalkoznak egészségükkel, céljuk a megelőzés, ezért minden panasz nélkül is felkereshetik orvosukat és megjelennek szűrővizsgálatokon, de a férfiak többsége még probléma esetén sem jelentkezik segítségért. Estükben is a legfontosabb lenne tehát a megelőzés. Ehhez hozzátartozik az, hogy a férfiak kerüljék el a dohányzást, és mellőzzék a rendszeres alkoholfogyasztást. Táplálkozzanak egészségesen, és mellé rendszeres mozgást is iktassanak be, mert ezzel kondíciójuk és izomzatuk karbantartását is segítik. A hosszabb élet egyik nagy titka a stresszmentes élet, ami a mai világban nehezen kivitelezhető, mégis a feszültség oldására kell törekedni. Senki számára nem jelent jó szórakozást, hogy szűrővizsgálatokra eljárjon, azonban a hosszú élethez nagyon is szükséges lenne.

Amennyiben a férfiak a fentiek figyelembevételével képesek élni, úgy ritkábban kell orvoshoz járni, de a szűrővizsgálatokon való megjelenés így is sokat segíthet, hogy tisztában legyenek egészségi állapotukkal.

Az egészségünkre számos tényező hatással van, de mi magunk nagyban befolyásolhatjuk azt, hogy meddig és milyen módon élünk. Férfiak, férfitársak! Tegyétek félre makacsságotokat, olykor be kell látni, hogy az orvosok nem ellenségek, hanem lehetőséget biztosítanak az egészség fenntartásához.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)