Jump to content

Negyven felett mire figyelj?

2018. 11. 15. 19:00

Van az az életkor, amikor nem hisszük el, hogy a test megöregszik és lesznek olyan napok, amikor egyszerre több testrész sajdul meg. Aki szerencsés, azt elkerülik a betegségek sokáig, és vannak, akiket már korábban kínoz valamilyen nyavalya.

A férfiak nagyon rossz betegek tudnak lenni. A kőkemény testben természetesen érző szív dobog, és egy betegség szinte gyermeki énünket is ki tudja csalogatni. Egy ereje teljében lévő fiatalember nehezen tudja elhinni, hogy egyszer fizikai fájdalmak, betegségek lesznek élete kísérői. Azok a sportos férfiak még nehezebben tudják ezt elképzelni, akik odafigyelnek az elegendő mozgásra, az étkezésre, mentesek minden káros szenvedélytől.

A negyvenes éveinkbe lépni olyasmi, mintha egy vízválasztón lépnénk keresztül. Mintha kissé más világba jutnánk, ugyanis annak ellenére, hogy a negyvenes férfiak életük teljében vannak, keveset tudnak magukkal foglalkozni, ha odaadó családapák, férjek, idős szüleit segítő gyermekek. Mindenhol helyt akarnak állni, és emellett persze igyekeznek megteremteni a család betevőjét. Az aktív élet azt is jelenti, hogy a negyvenes férfiak életében jelen van a feszültség, a stressz. Ha szerető családban él, akkor a párja azzal tesz hozzá a család megfelelő működéséhez, hogy neveli a gyerekeket, tisztán tartja a házat és persze élelemmel látja el a családot. Emiatt a negyven túli férfiak jelentős részénél jelentkezhet az elhízás, ezzel együtt pedig néhány betegség lappangó tünete is már létező.

Néhány kellemetlenséget maga a negyvenes éveiben járó férfi megtapasztal. Ilyen azzal szembesülni, hogy hízott, nőtt a pocak, más problémák még nem mutatták meg teljes valójukban magukat. Ennek megelőzése érdekében érdemes a lehetséges problémák elé menni.

Negyvenesként talán az első idegesítő kellemetlenség, amellyel szembesülni kell, hogy a látásunk kezd egyre kevésbé tökéletes lenni. A látás további romlás és a fejfájás elkerülése érdekében érdemes ellenőriztetni a szemet. A látásromlás megelőzése érdekében a helyes étrend betartásával is lassítani lehet a folyamatot.

A negyvenen túli férfiak esetében megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ezért egy alapos kivizsgálás nem árthat.

Figyelembe kell venni a családra jellemző betegségeket. Ha volt a felmenők között daganatos megbetegedés, negyven év felett érdemes vizsgálatot végezni.

Egyáltalán nem kapuzárási pániknak minősül az, ha valaki negyven év felett kezd (újból) rendszeresen sportolni. Negyven felett sem mindegy, hogy milyen kondícióban van egy férfi, de az egészségünk szempontjából még fontosabb.

Évente érdemes olyan vizsgálatokon megjelenni, mint a tüdőszűrő, érdemes a fogakat megnézetni annak ellenére is, ha nincs semmilyen panasz. Ugyancsak ajánlott a szív- és érrendszeri betegségek szűrése, hallás és látás vizsgálata, urológiai ellenőrzés.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)