Jump to content

Férfi felfázás, mert ilyen is létezik

2019. 01. 08. 19:00

Ha azt mondják, felfázás, akkor mindenki azokra a hölgyekre gondol, akik panaszkodnak is erről, vagy feltűnően gyakorta látogatják a mosdót. A felfázást tipikusan női nyavalyának tartják.

A felfázás valójában húgyúti gyulladás, és a közhiedelemmel ellentétben nem csak a nőket érintő. Tény, hogy a hölgyek esetében sokkal jellemzőbb megbetegedés, de a férfiakat sem kerüli el. A különbség az a férfi felfázás esetében, hogy amennyiben az kialakul, nehezebben kezelhető és szövődmények is kialakulhatnak. A férfi húgyúti fertőzés általában együtt jár a here, a mellékhere, a prosztata gyulladásával is, de érintheti a húgyhólyagot, húgycsövet, ondóhólyagot is.

A nők esetében sokkal gyakrabban jelentkező fájdalmas betegség a felfázás, vagyis húgyúti fertőzés, mert a női húgycső sokkal rövidebb. Azonban a férfiak esetében hiába ritkábban alakulhat ki a húgyúti fertőzés, annak lefolyása súlyosabb lehet.

A férfi felfázásnak több oka lehet. Az egyik ezek közül az idősebb férfiakra jellemző, vagyis amikor a vizelet nem megfelelően ürül a hólyagból. Az így megrekedt vizelet fertőzés kialakulásához vezethet. A vizelet nem megfelelő ürülését a prosztata megnagyobbodása is okozhatja. A jóindulatú prosztatanagyobbodás sok férfit érinthet. Ahogy nők esetében is, a hideg aljzaton való hosszabb ideig történő ülés, a nem megfelelő személyi higiénia, a gyenge immunrendszer is okozója lehet a húgyúti fertőzésnek.

A férfi felfázás erős fájdalommal jelentkezhet, emellé olyan tünetek jelentkezhetnek, amelyek a betegség érzetét keltik a férfiakban, vagyis láz, levertség, alhasi, deréktáji fájdalom. Vizeléskor égő fájdalmat érezhetnek a férfiak.

A prosztatagyulladás jelentkezésekor, vagyis a fájó tünetek jelentkezésekor érdemes orvoshoz fordulni, mert kezelés nélkül a gyulladás más szerveket is érinthet.

A legelső tünet jelentkezésekor orvost szükséges felkeresni, és érdemes a megadott kezelést komolyan venni. Emellett oda kell figyelni a bő folyadékfogyasztásra. Nem árt tudni, hogy a férfi felfázást gyógynövényes otthoni kezeléssel nem várható semmilyen gyógyulás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)